Verloren of gewonnen brood?

© Van Parys Media

Culinaire recycling was vroeger heel gewoon, gewonnen brood is daar een perfect voorbeeld van. Probeer onze recepten.

Ook met oud brood kun je in de keuken iets lekkers en nuttigs doen. Je maakt er bijvoorbeeld paneermeel mee, door het knapperig te roosteren en met de keukenmachine fijn te malen.

Het is ook heerlijk als toast, ingesmeerd met boter en sinaasappelmarmelade of gebakken tot knapperige croutons, die lekker zijn in salade of soep. Of je bakt repen oud brood tot soldaatjes, die je dan sopt in een zachtgekookt eitje.

Wentelteefjes en broodpudding

Met oud brood maak je lekkere tosti met ham, kaas en ananas. Een andere populaire vorm van recycling zijn wentelteefjes, ook wel ‘verloren brood’ of ‘gewonnen brood’ genoemd. De naam is niet belangrijk, zolang er maar strooisuiker en kaneel in de buurt zijn.

Oud brood vormt ook de basis van een lekkere broodpudding of van broodtaart. Van broodpudding bestaan er veel recepten: ieder land, iedere regio heeft zijn eigen variant. In Engeland is oud brood de basis van een historische kerstpudding vol krenten en rozijnen en liefst met een scheutje rum, een lepeltje honing en een vleugje nootmuskaat.

In Vlaanderen is bodding populair. Ieder gezin heeft zijn eigen versie van deze Vlaamse broodpudding. Bodding kan bereid worden met krenten en rozijnen of ander geweekt gedroogd fruit, met of zonder een scheutje rum en met of zonder toevoeging van vanillepudding of room aan het beslag. Je kunt er ook appelen in verwerken. (PvD/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content