De producenten van de Toscaanse topwijn Brunello di Montalcino doen voortaan beroep op de technologie om de authenticiteit van een fles te garanderen. In 2008 ontstond een schandaal rond de Brunello-wijn wegens de vervalsing van de wijnoogst in 2003.

Een consortium van Brunello-producenten willen nu via gsm en internet de echtheid van hun product aan de koper garanderen. "Kopers kunnen een sms'je sturen om achter de geschiedenis van de aangekochte fles te komen", zegt Stefano Campatelli, directeur van het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Iedere fles die in 2004 werd geoogst draagt een rood etiket, waarop een serienummer staat. Kopers kunnen dan dat nummer en de maat van de fles (meestal 750ml) sms'en naar een telefoonnummer in Italië. De tekst die ze ontvangen vertelt dan wie de wijn heeft gemaakt, hoeveel flessen ervan werden geproduceerd en de geschiedenis van de wijn in kwestie. Het Consorzio biedt dezelfde service aan via zijn website.

Brunello di Montalcino mag uitsluitend gemaakt worden van Sangiovesedruiven. De Italiaanse regering kwam er twee jaar geleden achter dat enkele producenten van de wijnoogst uit 2003 andere druiven, zoals de Merlot of de Cabernot Sauvignon, gebruikten om deze wijn te maken. Gevolg: de verkoop werd tegengehouden, de flessen en tien wijngaarden in beslag genomen. Uiteindelijk werden de meeste flessen nog verkocht als Rosso di Montalcino, het kleinere en goedkopere broertje van de dure en prestigieuze Brunello di Montalcino.

Aïsa Knockaert

Consorzio Brunello di Montalcino telefoonnummer: +39 366 300 8880

De producenten van de Toscaanse topwijn Brunello di Montalcino doen voortaan beroep op de technologie om de authenticiteit van een fles te garanderen. In 2008 ontstond een schandaal rond de Brunello-wijn wegens de vervalsing van de wijnoogst in 2003. Een consortium van Brunello-producenten willen nu via gsm en internet de echtheid van hun product aan de koper garanderen. "Kopers kunnen een sms'je sturen om achter de geschiedenis van de aangekochte fles te komen", zegt Stefano Campatelli, directeur van het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Iedere fles die in 2004 werd geoogst draagt een rood etiket, waarop een serienummer staat. Kopers kunnen dan dat nummer en de maat van de fles (meestal 750ml) sms'en naar een telefoonnummer in Italië. De tekst die ze ontvangen vertelt dan wie de wijn heeft gemaakt, hoeveel flessen ervan werden geproduceerd en de geschiedenis van de wijn in kwestie. Het Consorzio biedt dezelfde service aan via zijn website. Brunello di Montalcino mag uitsluitend gemaakt worden van Sangiovesedruiven. De Italiaanse regering kwam er twee jaar geleden achter dat enkele producenten van de wijnoogst uit 2003 andere druiven, zoals de Merlot of de Cabernot Sauvignon, gebruikten om deze wijn te maken. Gevolg: de verkoop werd tegengehouden, de flessen en tien wijngaarden in beslag genomen. Uiteindelijk werden de meeste flessen nog verkocht als Rosso di Montalcino, het kleinere en goedkopere broertje van de dure en prestigieuze Brunello di Montalcino. Aïsa Knockaert Consorzio Brunello di Montalcino telefoonnummer: +39 366 300 8880