Vergeet champagne, dit jaar drink je bier

© iStock

Tegen de tijd dat jij dit leest, heb je waarschijnlijk al ettelijke glazen champagne, cava of prosecco achterover geslagen en weet je dat er minstens nog evenveel zullen volgen. Tenzij je het dit jaar eens anders doet en kiest voor onze vloeibare nationale trots: bier.

Bier wordt steeds mĆ©Ć©r dan dat simpel pintje op cafĆ©. Terecht, volgens Michel Verlinden, een van de schrijvers van het boek Ambachtelijke bieren in BelgiĆ«. “Bier heeft een veel breder smakenpalet dan wijn, en dat voor een lagere prijs.”

Nu steeds meer chefs in hun restaurant kiezen voor bier als begeleidende drank, is de tijd voor een ultieme emancipatie aangekomen: waarom dat glas champagne, cava of prosecco in de eerste minuut van 1 januari niet eens vervangen door dat andere parelende goud? Michel Verlinden staat je alvast bij met enkele tips voor ieders smaak.

Voor fans van rosƩ

Wie houdt van een rosƩ champagne met toetsen van rood fruit, kan opteren voor een RosƩ de Gambrinus van Brouwerij Cantillon in Brussel. Michel en Christophe zouden dit gerust bij het voorgerecht schenken, want de expressieve Lambiek op basis van frambozen past perfect bij sushi of sint-jakobsschelpen. De tarwe in de Lambiek en vettige vis een match made in haven, terwijl de zuurtegraad en de rijping op vat tegenwicht bieden aan de zoute smaak van bijvoorbeeld sojasaus.

Voor fans van bubbels

Vergeet champagne, dit jaar drink je bier

Zit de magie van champagne voor jou vervat in de knal als de fles opengaat en de bubbels die zich een weg naar boven zoeken in jouw glas? Dan suggereren Michel en Christophe die eens te vervangen door een Saison d’Epeautre van de Brouwerij van Blaugies in Hainaut. De gebruikte gisten zijn zo gretig dat het resultaat een nooit uitputtende bron van bruis lijkt. Een prima aperitief, maar ook bij gevogelte of kalfsvlees niet te versmaden.

Voor fans van foie gras

Als een tafel vol hapjes voor jou pas compleet is als er zich ook ergens foie gras op bevindt, kan je opteren voor L’abbaye de St Bon-Chien als aperitiefdrank. De gisting van het Zwitserse bier uit Brouwerij BFM gebeurt een jaar lang in tonnen die eerder wijn bevatten. Dat proef je in het uiteindelijke resultaat, want een slok bevat de herinnering aan een fruitige rode wijn met een opmerkelijke zuurtegraad. Het is deze zure smaak die het vettige van foie gras bij de hand neemt, om zo samen rechtstreeks naar je gastronomisch hart te huppelen.

Voor fans van fris

Vergeet champagne, dit jaar drink je bier
Ā© Novabirra

Zin in een Ć©chte frisse pint? Dan moet je de Holy IPA van NovaBirra zeker eens uittesten. Het bier zonder hergisting op fles op basis van aromatische hopsoorten zoals chinook en mosaic heeft een kleur tussen goudblond en amber en een alcoholgehalte tussen de 6 en 7%. In de mond geeft het een hoppig karakter, complexe noten van tropisch fruit en oneindig veel frisheid.

Voor fans van oesters

Voor wie alle tradities overboord wil gooien, maar wel vasthoudt aan oesters, is er geen beter denkbare optie dan een Oesterstout van de Scheldebrouwerij. Het betreft een behoorlijk krachtig bier met een alcoholgehalte van 8,5% dat tijdens het brouwen over oesterschelpen heen wordt gepompt. De hinten van karamel en een licht zilte smaak doen wat denken aan gezouten boterkaramellen. Ook een verfrissend bittertje laat zich proeven.

De combinatie van dit bier in je linker- en een oester in je rechterhand tilt je aperitief naar een hoger niveau, maar ook tijdens andere gangen kan je ervan genieten: de Oesterstout laat zich ook prima mengen met een kaas als Stilton, een pepersteak, hert met rode biet of chocoladetruffels.

Voor fans van het ritueel

Vergeet champagne, dit jaar drink je bier
Ā© Birra del Borgo

Ontkurk jij klokslag middernacht steevast champagne omdat dat nu eenmaal feest vieren betekent? Als je wel de rituele waarde, maar niet de drank wil behouden, raden Michel en Christophe L’Equilibrista aan, een bier dat in ItaliĆ« gebrouwen wordt door brouwerij Del Borgo.

Het bier heeft behoorlijk wat weg van wijn, aangezien het met 40% wort van sangiovese-druiven, die ook de basis vormen van Chianti-wijn, wordt gebrouwen. Tijdens het brouwen ondergaat de drank nog enkele bewerkingen die typisch zijn voor champagne, en uiteindelijk eindigt het in een sierlijke fles die veel wegheeft van een Dom PĆ©rignon. Voor deze uitzonderlijke drank tast je iets dieper in je buidel dan voor een standaard pilsje, maar voor 17,90 euro heb je wel een echt luxebier, en dat voor de prijs van een goedkope champagne.

Laatste tip van Michel en Christophe

Om voluit te kunnen genieten van het uitgebreide smakenpalet in je bier serveer je het best in een mooi, groot wijnglas. Dat het er nog eens zoveel verfijnder en feestelijker uitziet, is mooi meegenomen!

Leestip

Ambachtelijke bieren in Belgiƫ, Michel Verlinden & Alexandre Bibaut (Lannoo, 29,95 euro).

Vergeet champagne, dit jaar drink je bier
Ā© Lannoo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content