Verdwijnt thee uit de Britse traditie?

Tea time in Downton Abbey © -

Niet alle dooddoeners blijven werkelijkheid. Zo is ook de iconische Engelse tea time niet meer voor alle Britten een traditie die heilig is. In de laatste vijf jaar zijn ze immers 22 procent minder thee gaan drinken. Vooral hun klassieke ‘breakfast tea’ is heel wat minder populair dan vroeger.

Onderzoeksbureau Mintel ging na of Britten wel nog zo verslingerd zijn aan thee als wij wel denken. Wat blijkt? Zo’n 69 procent van de Engelsen vindt een kopje thee nog steeds belangrijk bij sociale aangelegenheden. Aan belang heeft hun versie van een bakje troost dus niet ingeboet. Toch is de verkoop van thee met een vijfde gedaald. In 2010 werd in Groot-Brittannië nog 97 miljoen kilo thee verkocht. Dit jaar zal dat naar schatting ‘slechts’ 76 miljoen kilo zijn. Volgens de onderzoekers zal de theeverkoop de komende jaren verder dalen.

Oorzaken

Vooral zwarte thee, de klassieke ‘breakfast tea’, verkoopt minder goed. Kruidenthee kende echter een groei. Britten verruilen dus hun klassieker voor nieuwe varianten. De veranderde eetcultuur zou hier mee te maken hebben. Britten verkiezen specialere, pure producten boven gangbare merken.

Ook de angst voor suiker die menig Europeaan in de ban heeft zorgt voor de daling van de theeverkoop. Thee wordt immers vooral gedronken bij cake en koekjes. Hoe minder zoetigheden worden genuttigd, hoe minder thee er wordt gedronken over de plas. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content