VENUEZ Hospitality Awards: zes van de veertien awards naar Antwerpen

© Venuez awards

In het Grand Casino in Knokke-Heist werden er veertien awards uitgereikt aan het neusje van de zalm in de Belgische hospitality. Antwerpen ging met zes van prijzen aan de haal en het Brusselse JAM hotel werd bekroond twee awards.

Voor de vierde keer werden de VENUEZ Hospitality Awards uitgereikt aan de top van de Belgische hospitality: van beste cocktailbar en meest originele restaurantconcept, over horecaondernemer van het jaar, best design en Rookie of the Year. De meerderheid ging naar Antwerpen, want met zes awards mag de Scheldestad zich de grote overwinnaar van de avond noemen.

De winnaars van de VENUZ Hospitality Awards

BEST HOTEL CONCEPT en BEST DESIGN: JAM (Brussel)

Het JAM-hotel in Brussel wist de jury te overtuigen op basis van originaliteit, creativiteit, uitstraling, functionaliteit en design. JAM zet Brussel volgens de jury opnieuw op de kaart als internationale bestemming en bevat alle elementen om de huidige generatie reizigers naar Brussel te lokken. Het design van architect Lionel Jadot is een absolute meerwaarde, oordeelde de jury.

ROOKIE OF THE YEAR: Sam D’Huyvette (BLVD BOUTIQUE – Sint-Martems-Latem)

De genomineerden zijn allen gemotiveerde creatievelingen onder de dertig jaar die afgelopen jaar een doordacht concept op poten konden zetten. Uiteindelijk werd Sam D’Huyvetter Rookie of The Year 2016. ‘Hij durft én doet het ook met stijl: in minder dan drie jaar een brasserie, cateringbedrijf, foodtruck en een foodmarket openen’, klinkt het. Met BLVD Boutique in Sint-Martens-Latem komt hij tegemoet aan de noden van drukbezette mensen die ’s avonds nog snel een maaltijd oppikken, de zakenman -of vrouw die in alle rust kan vergaderen in één van de twee vergaderruimtes en families die graag uit eten gaan zonder al te veel franjes.

DAREDEVIL – PROOF (Gent)

De jury beoordeelt op concept en de manier waarop de zaak de rest van de industrie inspireert. De bar-shop-tasting room PROOF ging met hoofdprijs lopen. Alles wat je er ziet, kan je proeven. En diegenen die willen, kunnen een apothekersflesje kopen van 5, 10 of 20 centiliter om thuis na te genieten.

BEST RESTAURANT CONCEPT – BARACCA (Leuven)

De vakjury beoordeelde de genomineerde restaurants op basis van uitstraling, afwerking en karakter van het restaurantconcept. En ook interieur en doelgroep en het aanbod van food & beverage telden mee. Het restaurant Baracca schoot de hoofdvogel af omdat het de studentenstad Leuven een alternatief biedt om lekker te gaan eten in een ongedwongen sfeer en te laten kennismaken met het Italian foodsharing-concept.

CULINARY TALENT – DIMITRI PROOST (Antwerpen)

De prijs van Culinary Talent of The Year werd voor het eerst uitgereikt aan het vernieuwende, culinaire talent (onder de vijfendertig jaar) dat afgelopen jaar opviel door een eigen zaak te beginnen, de bestaande zaak te vernieuwen of in de kijker liep met zijn/haar gerechten of visie. Dimitri Proost mag zich een jaar lang Culinary Talent noemen. Met zijn Antwerpse restaurant Dim Dining brengt hij Japan tot in België. Alles wordt voor je neus klaargemaakt volgens de regels van de kunst.

BEST BARISTA:MARC DANIELS(Kaffabar – Brussel) Marc Daniels, zaakvoerder van de Brusselse koffiebar KAFFABAR, werd verkozen tot Best Barista. Marc werkt enkel met kwaliteitsproducten: de beste en meest verse koffie, thee en chocolade. In zijn zaak kan je je eigen koffiekennis aanscherpen en kiezen voor een V60, AeroPress, Chemex of French Press filtermethode. Koffieliefhebbers die gek zijn op specialty & origin coffee halen er hun hart op. Durvers drinken er een ‘espresso martini’ of ‘espresso tonic’.

BEST COFFEE CONCEPT: BUTCHER’S COFFEE (Antwerpen)

De beoordeling van de beste koffiebar gebeurt op basis van kwaliteit van het product en kennis van zaken. Het Antwerpse Butcher’s Coffee is een no-nonsens koffiebar waar je een perfect geserveerde koffie krijgt voorgeschoteld door trendsetters en experts. Ook de inrichting, met een knipoog naar de vroegere slagerij kreeg een pluim van de jury.

BEST BAR CONCEPT – BAR BURBURE (Antwerpen)

Concept en uitstraling maar ook de werkbaarheid van een bar worden beoordeeld in deze categorie. Het aanbod en de kwaliteit van dranken werden ook op de rooster gelegd. Bar Burbure van sommelier Jurgen Lijcops slaagde met glans. Je drinkt er naast een ‘Old Fashioned’ of ‘Moscow Mule longdrink’ ook zijn eigen ontwikkelde gin, heerlijke wijnen – aangepast aan het seizoen, de beste bieren, Spaanse sherry’s en een fijne collectie cognacs.

BEST COCKTAILBAR – BIJOU (Antwerpen)

Deze prijs werd uitgereikt op basis van concept, uitstraling en werkbaarheid. Daarnaast gaat ook aandacht naar het productaanbod en de kwaliteit van dranken, kennis, omgeving en sfeer. ‘Met Bijou staat de Belgische cocktailscène steviger op de kaart. In een cocktailbar van dit niveau én met de heren Ben Belmans en Dieter Van Roy achter de stick, zijn de gemaakte drankjes van absolute wereldklasse. Alles begint met een goed product en daar draait het allemaal om bij Bijou’, stelt de jury.

BEST BARTENDER – DIDIER VAN DEN BROECK (DOGMA – Antwerpen) Het gaat hard voor de winnaar in deze categorie. Vorig jaar won Didier Van den Broeck ook wel ’the crazy bartender’ genoemd, nog de award ‘Rookie of the Year’ en dit jaar mag hij zich beste bartender noemen. Na een drieledige selectieproef waren Tom Steurs van Bar Burbure, Devid Lebeer van The Pharmacy en Didier Van den Broeck van Dogma in de running. Uiteindelijk klopte Didier zijn concurrentie. Didier goochelt met smaken en geuren. Hij bouwde met succes zijn zaak in het Antwerpse centrum, Dogma Cocktails, uit. Een loungy cocktailbar, waar je unieke en inventieve creaties proeft.

BEST RESTYLING – CUCHARA (Lommel)

In deze categorie draait het om een zaak die een volledige metamorfose onderging en een nieuwe, frisse en hedendaagse uitstraling kreeg. Het sterrenrestaurant Cuchara mocht de award in ontvangst nemen. Kok Jan Tournier verhuisde het restaurant naar de kunstig ingerichte achterbouw van het bestaande huis dat zijn overgrootouders nog hebben gebouwd. Hij liet er zijn voorliefde voor architectuur en kunst in weerspiegelen. Eyecatcher is een zeven meter lange okerkleurige glazen boom die zwevend aan het plafond hangt.

BEST HOSPITALITY CONCEPT – BOURY (Roeselare)

Boury is een zaak met een ijzersterk en trendbepalend concept, een verrassende inspiratie voor de branche. De perfecte vertaling hoe een sterrenzaak er vandaag moet uitzien. Tijdens de zomer worden de gasten ontvangen op het terras – aan tafel word je in de watten gelegd met verfijnde creaties. En voor gasten die willen blijven slapen: er zijn 3 gerenoveerde kamers.

ENTREPRENEUR OF THE YEAR: John Verept

De award Entrepreneur of The Year wordt uitgereikt aan de hospitality-ondernemer van het jaar. De prijs gaat naar de professional die het afgelopen jaar een unieke prestatie heeft neergezet met een onderscheidende visie op het gebied van gastvrijheid en stijl. John Verept, een horecaondernemer met een oog voor cultuur, voldoet aan dat plaatje volgens de jury. Zijn zaak RAS, Restaurant Aan de Stroom, bevindt zich in het iconische gebouw van het Zuiderterras. John zit ook achter het concept Victor in de Brusselse Bozar. Een bijzondere plek, die een bijzondere renovatie kreeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content