Veilig en gezond barbecuen (met recepten)

© Thinkstock

Barbecuen is gezellig en lekker. Toch is het niet helemaal vrij van gevaren. Maar wie deze tips volgt, kan ongestoord genieten.

Veiligheid voor alles

Hoeft het nog gezegd dat een barbecue eerst en vooral stevig en stabiel moet zijn? Weg met de labiele toestelletjes die bij de minste windstoot omver vallen!

Zorg dat het rooster van de barbecue op minimaal 10 cm afstand van de houtskool blijft. Meer is beter. De staafjes die het rooster vormen mogen ook niet te ver uit elkaar staan (maximaal 1,5 tot 2 cm). Anders kan het vlees erdoor hangen en te dicht bij het vuur komen.

Voorzie voldoende tijd om de barbecue aan te maken (minimaal 30 min). Voor u bakt moet de houtskool bedekt zijn met een laagje witte as.

Gebruik alleen houtskool waarvan duidelijk op de verpakking is aangegeven dat deze geschikt is voor de barbecue en het roosteren van voedingsmiddelen. Bewaar houtskool op een droge plek. Vochtige houtskool geeft meer PAK’s en is daardoor minder gezond (zie verder).

Gebruik om de houtskool aan te steken alleen brandpasta en aanmaakblokjes.

Gebruik nooit hout in een houtskoolbarbecue, zeker niet als dat hout geverfd of sterk harshoudend is.

Gebruik nooit petroleum om het vuur aan te steken. Deze verbrandt niet volledig waardoor schadelijke stoffen ontstaan.

Gebruik nooit brandalcohol. Het kan steekvlammen veroorzaken.

Ga zelfs op een warme zomerdag niet in ontbloot bovenlijf voor de barbecue staan. Draag geen loshangende kleren of synthetische stoffen. Kies voor katoen of linnen.

Houd kinderen en dieren uit de buurt.

Aandacht voor gezondheid

Wanneer gesproken wordt over hoe ongezond barbecuen kan zijn, verwijst men vooral naar de PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), waarvan al lang geweten is dat ze giftig zijn. Wat niet iedereen weet, is dat een juiste roostertechniek de vorming van PAK’s tot een minimum kan beperken.

PAK’s ontstaan wanneer u vlees of vis roostert en het vet dat in deze voedingsmiddelen aanwezig is, smelt en in contact komt met de hete houtskool. Samen met de opstijgende rook komen deze PAK’s op het vlees of de vis terecht. Hoe groter u de afstand houdt tussen de houtskool en het rooster, hoe minder PAK’s op het vlees of de vis kunnen worden afgezet.

Leg het vlees of de vis pas op de barbecue zodra de houtskool bedekt is met as .

Vang smeltend vet op in een aluminium schaaltje met een gegolfde bodem met gaatjes (verkrijgbaar in het warenhuis) om te vermijden dat het in contact komt met de gloeiende houtskool.

Snijd zichtbaar vet voor het grillen van het vlees af en gebruik zo weinig mogelijk olie om de voedingsmidden mee in te smeren.

Eet nooit verbrand vlees. De concentratie aan PAK’s is namelijk het hoogst in de verkoolde delen.

Gerookte vlees- en viswaren bevatten reeds PAK’s en zijn daarom niet geschikt voor de barbecue.

Grote stukken vlees (zoals een roulade of een hele kip), en vlees met een hoog vetgehalte worden het best klaargemaakt volgens de indirecte barbecuemethode. Daardoor wordt voorkomen dat het vet op de hete houtskool of de vlammen van de gasbarbecue terecht komt. Bij een houtskoolbarbecue kunt u dit doen door de houtskool aan de zijkanten op het houtskoolrooster te leggen en centraal, onder het vlees, een druipbakje te voorzien, dat u eventueel vult met water, bier of wijn. Sommige gasbarbecues bieden de mogelijkheid de centrale branders uit te schakelen (bijv. Weber) of hebben een Funnel-systeem dat vetvlammen voorkomt (bijv. Outdoorchef).

Hygiëne, zeker in de zomer

Wil je je gasten de dag nadien eventuele ongemakken met maag en darmen besparen, houdt dan ook rekening met de volgende raadgevingen.

Gebruik alleen zeer verse producten en haal ze pas uit de koelkast wanneer ze op de barbecue kunnen.

Was uw handen vooraleer u met het eten begint. Vervang in de zomer extra vaak de handdoek in de keuken.

Maak het barbecuerooster vooraf grondig schoon en laat het even verhitten alvorens er voedsel op te leggen.

Was uw handen met zeep nadat u rauw vlees of rauwe vis hebt vastgenomen. Ze bevatten nagenoeg altijd bacteriën die zich bij een temperatuur hoger dan 10 °C zeer snel vermenigvuldigen.

Let erop dat vlees, vis en gevogelte voldoende gaar zijn. Geef ze de kans om langzaam te bakken. Anders zien ze er van buiten wel gaar uit (soms zelfs verbrand), maar zijn ze vanbinnen nog rauw.

Proef niet van rauw vlees, ook niet van rauw gehakt.

Leg de gebakken voedingsmiddelen nooit terug op de schotel waarop de ongebakken producten hebben gelegen. Gebruik evenmin hetzelfde mes of dezelfde vleesvork voor de bereide en de rauwe producten.

Was groenten die rauw worden gegeten (sla, komkommer,enz.) grondig onder stromend water.

Laat schotels met gegrilde producten maar ook salades, sauzen en dergelijke, nooit in de zon staan. Tracht alles wat gebarbecued is, warm te houden (70° C) en alle salades en sauzen koud (4 C). Wanneer u verschillende kleine porties voorziet, lukt dit makkelijker.

Fijn voor de lijn

Geef voor een lijnvriendelijke barbecue de voorkeur aan magere vlees- en vissoorten. Gebruikt u een marinade op basis van olie, dompel de stukken dan niet onder maar wrijf ze er even mee in.

Vlees of vis samen met verse groenten en kruiden in aluminiumfolie gewikkeld (en papillot, zegt elke kok die zijn jargon kent) kunnen ook zonder vetstof op de barbecue gaar sudderen tot een heerlijk gerecht. Vergeet niet verse aardappelen (in de schil) te voorzien, gewikkeld in aluminiumfolie. Het is een perfect alternatief voor bruin brood.

Verfrissende salades met verse groenten en eventueel fruit mogen niet ontbreken. Meng echter geen vinaigrette of sauzen onder de slaatjes. Hou ze afzonderlijk en laat iedereen de keuze ze al dan niet te gebruiken.

Bereid speciale slasausjes voor wie wél op de lijn let: op basis van magere yoghurt of plattekaas en verse tuinkruiden zijn ze heerlijk!

Leen Baekelandt in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content