Veilig barbecueën: een handleiding

Veilig barbecueën: een handleiding
© Eva Mundorff

Velig barbecueën © Eva Mundorff

1. Benodigdheden: stevige barbecue met bodemrooster en ventilatiegaten, houtskool of flavourbriketten, brikettenstarter, lucifers, een emmer water en zout.

Velig barbecueën © Eva Mundorff

2. Plaats de barbecue op een stevige, vlakke en horizontale ondergrond en zorg ervoor dat hij niet kan omvallen of omvergelopen kan worden.

Velig barbecueën © Eva Mundorff

3. Let op de wind. Hou afstand van tenten, droge struiken, tuinmeubelen, parasols, tafellakens en planten. Hou water en veel zout in de buurt om eventueel te blussen.

Velig barbecueën © Eva Mundorff

4. Vul de brikettenstarter (schoorsteen) met kooltjes of briketten. Tip: briketten met de smaak van vuurkruiden, olijfpitten of cascara geven een heerlijk aroma af.

Velig barbecueën © Eva Mundorff

5. Neem een paar aanmaakblokjes en leg ze op het kolenrooster van de barbecue, steek ze aan.

Velig barbecueën © Eva Mundorff

6. Plaats de schoorsteen op de brandende blokjes.

Velig barbecueën © Eva Mundorff

7. De vlammen zoeken zich een weg naar boven zodat alle kooltjes gaan branden. Reken een twintigtal minuten: tijd om een lekker drankje te pakken.

Velig barbecueën © Eva Mundorff

8. Als de kooltjes of briketten een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn, verdeel je ze op het kolenrooster. Voeg houtsnippers of vuurkruiden toe.

Velig barbecueën © Eva Mundorff

9. Maak twee zones met verschillende temperaturen: één om het vlees te garen en één om te rusten. Haal het vlees uit de koelkast en grillen maar.