Bloemkool met miso: Marcelo Ballardin deelt zijn favoriete groentegerecht voor de #VeggieChallenge

Bloemkool met miso van Marcelo Ballardin
Redactie Knack Weekend

De VeggieChallenge is een campagne van ProVeg die mensen inspireert om in de maand maart dertig dagen minder vlees te eten. Enkele Belgische chefs delen ter inspiratie hun favoriete gerecht met seizoensgroenten. Vandaag: Marcelo Ballardin van Oak.

Bloemkool met miso

Deze bloemkool is bij Oak een vegetarische klassieker geworden. Mensen verwachten niet dat bloemkool een spannende groente is en zo vol smaak zit. Je kunt dit gerecht ook prima thuis maken.

Recept voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 350 g dashi
  • misoglazuur
  • 100 g zoete miso
  • 100 g sojasaus
  • 100 g sake
  • 100 g mirin (rijstwijn)
  • 25 g suiker

Bereidingswijze

  1. Laat in een grote pan met voldoende water de bloemkool zachtjes koken totdat hij zacht, maar niet helemaal gaar is.
  2. Haal de bloemkool uit de pan. Leg hem in een braadslee.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C en zet de braadslee met de bloemkool in de oven totdat hij gaar is. Zet apart.
  4. Zet voor het glazuur een pan met de zoete miso, sojasaus, sake, mirin en suiker op een matig vuur.
  5. Roer goed door en zet het vuur lager totdat het mengsel een mooie glans heeft.
  6. Zet de bloemkool 8 minuten in de oven (nog steeds op 200 °C) om weer warm te worden en bedruip hem elke 2 minuten met de misoglazuur.
  7. Leg de bloemkool daarna op een grote serveerschaal. Verwarm de dashi en serveer die bij de bloemkool.

Dit recept komt uit het kookboek ‘OAK’ van Marcelo Ballardin. Richtprijs: 39.99 euro

Kookboek ‘Oak’, uitgegeven bij Lannoo © Lannoo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content