Heb je besloten om wat minder vlees op je menu te zetten? Lees er dan zeker dit ABC vol basisbegrippen en nuttige tips op na. Laat het smaken!

Vandaag gaat Dagen Zonder Vlees van start: meer dan 100.000 Vlamingen willen 40 dagen minder of geen vlees en vis eten. Maar vegetarisch is niet perse gezonder, zeggen experts. In veel groenteburgers en andere bereide vegetarische gerechten zitten dubbel zoveel calorieën als in een gewone kipfilet. Een groenteburger met zeewier of vegetarische kippennuggets. Kant-en-klare gerechten, te koop in elke supermarkt. Het zijn populaire alternatieven voor wie geen vlees wil eten. Maar ze zijn extreem ongezond. "Als we kijken naar honderd gram kip, dat is rond 120 calorieën.

Denk aan de Duitse keuken en je denkt aan worst met zuurkool. Toch is dat lang niet alles. In 'Koch! Vegetarisch' bundelen Marijne en Liesbeth Thomas enkele verrassende, onmiskenbaar Duitse vegetarische recepten (en wij publiceren er alvast drie).

Omdat ook vegetariërs een vingerlikkend zalig kerst- of oudjaarfeest verdienen, bundelden we speciaal voor hen tien gerechten per gang. Je zal merken dat je - wanneer je creatief omgaat met de porties en het dresseren - naar hartelust kan combineren. Smakelijk!

Pasen is de ideale gelegenheid om aan een mooi gedekte tafel te brunchen met de hele familie. Wil je het dit jaar eens zonder vlees proberen? Dan hebben wij hier wat tips voor jou verzameld.