Vechtdal producten: trots van eigen bodem

In het Nederlandse Vechtdal werken boeren, chefs en brouwers samen om smaakvolle en duurzame streekproducten aan te bieden.

In Oost-Nederland kronkelt de Vecht, een in het Duitse Münsterland ontsproten rivier die zich zestig kilometer lang tussen Nederlandse bossen, heidevelden en pittoreske boerendorpjes wikkelt. In het Vechtdal tonen ze bijzonder veel respect voor hun waterweg, de gewassen die hij voedt en de dieren die hij grootbrengt. Landbouwers, chefs, zuivelboeren, brouwers en slagers werken er samen om er, uit respect voor hun omgeving, producten aan te bieden volgens de principes van ‘slow food’.

Slow food; reactie op de snelle, smaakloze hap

Slow food is een internationale beweging die eind jaren ’80 is opgericht als reactie op fastfood, de algemene smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voeding. Het gedachtegoed raadt streken aan om de traditionele keuken te behouden en promoot het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren. Slow food streeft dus naar smaakvolle producten van goede kwaliteit, geproduceerd op een duurzame wijze.

Verschillende ondernemers en organisaties in het Overijsselse Vechtdal dragen die filosofie hoog in het vaandel en promoten zo hun producten onder het motto ‘Vechtdal Producten! Een puur stukje natuur’. De liefde voor dier en landschap staat in deze vruchtbare vallei voorop.

Voor ieder wat wils

Er is een divers aanbod aan lokale, ecologisch verantwoorde producten te ontdekken in het Vechtdal. Zo kan je in het rustieke Diffelen aankloppen bij ‘Het Nijenhuis’ voor een bussel verse asperges van verschillende prijsklassen en sorteringen, kan je bij brouwerij ‘De Pauw’ ambachtelijk gebrouwen speciaalbier degusteren en moet je op de ‘Buffelfarm’ zijn voor een bol authentieke buffelmozzarella of een mineraalrijk stukje Drentse buffelkaas. Ook voor een flesje kwalitatieve wijn hoef je niet per se naar het Franse Châteauneuf-du-Pape te trekken. Aan de ‘Reestlandhoeve’, op de grens van Overijssel en Drenthe, doen ze aan biologische wijnbouw en wisten ze al meerdere internationale prijzen in de wacht te slepen.

Meer info over ‘Vechtdalproducten’ vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content