Van passie voor food tot bloeiende onderneming

2013, oudejaar. Xavie maakt het voornemen om gezonder te gaan leven en minder snelle suikers te eten. Ze zegt het ‘boke met choco’ vaarwel en gaat op zoek naar een ontbijt dat lekker én gezond is. Vier jaar later runt ze haar eigen bloeiende bedrijf: XAVIES’ GRANOLA verdeelt granola via de webshop en in meer dan 300 speciaalzaken. Binnenkort vind je de negen varianten granola ook in Nederland.

Xavie, bij de meeste mensen verdwijnen goede voornemens als sneeuw voor de zon. Niet zo bij jou: jij maakte er zelfs je eigen business van. Hoe is dat precies gelopen?

Xavie: “Ik ben industrieel ingenieur voeding van opleiding en werkte in de voedingsindustrie. Als foodie heb ik van mijn passie mijn werk kunnen maken. In januari 2014 begon ik aan mijn goede voornemen: minder snelle suikers. De eerste tien dagen was dat niet gemakkelijk: wie van suiker afkickt, moet eerst doorbijten. Daarna voel je je stukken beter. Ik ging op zoek naar alternatieven voor de klassieke boterham. Ik had ooit in de States granola gegeten en besliste om mijn eigen granola te maken. Vandaag kent iedereen dat, toen was granola nog lang niet zo bekend bij ons.”

Waarom wou je van die snelle suikers af?

Xavie: “Snelle suikers zijn valse minnaars: ze geven je het gevoel bomvol energie te zitten maar dat gevoel verdwijnt heel vlug. Ze worden razendsnel in het bloed opgenomen en geven een hoge bloedsuikerpiek. Je lichaam maakt dan insuline aan om het suikerniveau te doen zakken. Dat stimuleert trouwens ook de vetopslag. Eens de bloedsuikerspiegel is gedaald, wil je zo snel mogelijk weer suikers eten. Een vicieuze cirkel, dus. Ik wilde daar van af en ik wilde opnieuw meer energie hebben.”

Van passie voor food tot bloeiende onderneming

Vanwaar de keuze voor granola?

Xavie: “In mijn zoektocht naar gezonde varianten voor het ontbijt en tussendoortjes kwam ik al snel bij granola terecht. Dat zijn volle granenvlokken met noten, pitten en zaden die krokant in de oven worden gebakken. Traditioneel zit er ook honing in, maar ik verving dat door agavesiroop. Het is niet alleen lekker maar het zorgt ook voor de nodige vezels met trage suikers. Zo zit je dus de hele dag vol energie, ook na de eerste sugar rush!”

Hoe startte je dan je eigen zaak?

Xavie: “Ik maakte na een tijdje granola voor al mijn vrienden en familie. Ik heb dan besloten om van mijn granolapassie mijn beroep te maken. Eerst halftijds, en sinds vorig jaar fulltime. We bouwen nu een nieuw atelier, breiden uit naar Nederland … Het gaat allemaal heel snel maar dat maakt het net zo boeiend!”

Het is granola zoals je hem voor jezelf zou maken.

Hoeveel varianten granola bied je aan?

Xavie: “We hebben negen varianten. Wie van zoet houdt, valt voor Nuts-Chocolate, Double Chocolate of Kokos-Kaneel. Verder is er ook Extra-Seeds, Nuts-Seeds en Amandel-Abrikoos. We hebben ook varianten zonder suiker – een unicum in België. Dat zijn de Pure Toasted Granola, Pure Toasted Nuts and Seeds en Pure Toasted Seeds. Die doen het ook bijzonder goed.”

Waaraan ligt het succes van granola, en jouw granola, denk je?

Xavie: “Heel wat mensen willen gezonder leven, dat is ondertussen wel een gevestigde trend. Meestal wil dat zeggen dat je dingen zelf moet maken. Zo is mijn granola ook begonnen: het is echt granola zoals je hem voor jezelf zou maken. Hij is zo puur als het maar kan. Hij bevat geen additieven, geen bewaarmiddelen … Mijn klanten kunnen dus gezond eten en genieten, zonder dat ze er zelf tijd moeten aan besteden.”