Van chocoladebewerker tot ambachtelijk ijssalon: 6 lekkere adressen in Limburg

© iStock

Een culinaire tocht door Limburg levert altijd veel tips op. Wij pikten er enkele adressen uit. Laat je culinair verrassen door een authentieke pizzabakker, een ervaren mosselvrouw en een ambachtelijke chocoladebewerker.

Il Proverbio (Genk)

Van chocoladebewerker tot ambachtelijk ijssalon: 6 lekkere adressen in Limburg
© Michel Vaerewijck

Massimo Zamponi is een Limburgse Italiaan, die toegepaste economische wetenschappen studeerde en vervolgens besloot om de beste pizza van Limburg te gaan bakken. Hij ging in de leer bij Enzo Coccia, de meest vermaarde pizzabakker van Italië. Massimo schafte zich de beste houtoven aan en begon met Il Proverbio. De oven heeft drie uur nodig om op 400°C te geraken.

De pizza’s zijn simpel, traditioneel samengesteld uit goede ingrediënten (de San Marzano tomaten komen uit Campania), goedkoop en snel gemaakt. De dunne pizza komt al na één minuut in de oven knapperig naar buiten. Het pizzarepertoire werd uitgebreid met salades, schotels met Italiaanse hapjes en nagerechten, zoals ijs van buffelmelk.

Noordlaan 24 b1, 3600 Genk, 089/30 67 50. Maandag en dinsdag gesloten.

Frituur H. Stas-Dejong (Tongeren)

Van chocoladebewerker tot ambachtelijk ijssalon: 6 lekkere adressen in Limburg
© Michel Vaerewijck

Mosselliefhebbers trekken al meer dan tachtig jaar op bedevaart naar Tongeren. Grootmoeder Stas begon in 1932 met een frituur aan de Muntstraat. De zaak verhuisde naar de Grote Markt. Ook vandaag is H. Stas-Dejong nog steeds een frituur. Er worden uitsluitend Zeeuwse mosselen geserveerd, waardoor de frituur enkel in het mosselseizoen is geopend.

In het weekend is het aanschuiven, want reserveren is uitgesloten. De mosselen bij H.Stas-Dejong zijn zo lekker omdat er reeds vier generaties wordt aangekocht bij dezelfde leverancier, die enkel het zogenaamde ‘goudmerk’ levert. Deze mosselen worden door de leverancier extra geselecteerd. Vandaag bereidt Annemie de mosselen. Alleen zij en haar moeder Marie Louise kennen het juiste moment bij het opkoken wanneer de mosselen met de juiste beweging omgeschept dienen te worden. Het bedrijf Rubens maakte een fornuis op maat die de mosselketel met vuur omringt. Daardoor kan de temperatuur op 1200° C worden gebracht.

Grote Markt 29, 3700 Tongeren, 012/23 24 98

Wele’s Chocolade (Neerpelt)

Van chocoladebewerker tot ambachtelijk ijssalon: 6 lekkere adressen in Limburg

Emmanuele Bussels is de 32-jarige ambachtelijke chocoladebewerker van de winkel Wele’s Chocolade. Hij kreeg een opleiding aan de bakkerijschool Sint-Jozef in Geel en was chocolatier en chef bij Planète Chocolat en Passion Chocolat in Brussel. Hij reisde rond in Laos en Costa Rica om meer over chocolade te weten te komen. Zijn winkeltje, dat in 2008 opende, is klein. Omdat hij alles alleen doet, is de zaak ’s ochtends gesloten, want dan is hij bezig met de productie.

Emmanuele gaat creatief om met chocolade. Specialiteiten zijn pralines op basis van bier en cava en gepersonaliseerde taarten, zoals de chocoladetaart overgoten met ganache, een zachte chocolade botercrème. De chocoladebewerker zorgt ook voor een chocoladebuffet met een chocoladefontein en maakt pronkstukken op bestelling.

Wele’s Chocolade: Broeseinderdijk 142, 3910 Neerpelt, 0479 497072. Open van 13 tot 18 uur, zondag en maandag gesloten.

Greens (Hasselt)

Van chocoladebewerker tot ambachtelijk ijssalon: 6 lekkere adressen in Limburg
© Michel Vaerewijck

In deze take away, geopend op 20 maart 2015, promoten Hélène Van Den Born en Steven Gerrits huisgemaakte, gezonde voeding. Heel wat bereidingen van Greens zijn op basis van rauwe biologische ingrediënten. Mensen die van dieren houden en de voorkeur geven aan vegetarisch of veganistisch eten zijn hier aan het goede adres. De bereidingen zijn ook notenvrij, zodat er minder kans is op allergieën.

De spijsvertering wordt verzorgd via lactose- en glutenvrije bereidingen. Zo is er bijvoorbeeld spaghetti van courgette. De zoete gerechten zijn zonder geraffineerde suikers en zijn ook lactosevrij. Alles wordt op maat bereid: wilt u koolhydratenarm, dan kan dat. En voor de sportievelingen is er een speciaal sportmenu.

Hemelrijk 7, Hasselt, 011/413895.

IJssalon de Potter anno 1926 (verschillende adressen)

Bij de Potter bereidt men ambachtelijk ijs sinds 1926. Slagersdochter Lieske Damiaans verhuisde voor haar man Henri Grégoire naar Luik en opende er een kruidenierswinkel. Om het aanbod te vergroten, begon ze met de hulp van een Italiaanse vriend op een ambachtelijke manier ijs te draaien.

Na lang experimenteren en veel proeven werd het definitieve recept voor het Potterijs vastgelegd. Dat recept wordt ook vandaag nog gebruikt. Lieske kwam terug naar Vlaanderen om ijs en frieten te verkopen. Zoon Gerard zette de zaak verder en kocht in 1951 Hotel-Restaurant-Crémerie Onder de Toren. Hij bracht per fiets ijs van Bree naar Opitter en Bocholt. In 1994 werd de zaak verkocht. De huidige eigenaar Jochen Neyens breidde de menukaart uit en startte met de opbouw van een netwerk van verkooppunten voor het lekkere Potterijs.

In 2009 opende De Potter op de Grote Markt in Genk, in 2011 in Lommel, in 2012 in Maaseik en in 2013 in Neerpelt en in Shopping 2 in Genk. Specialiteiten zijn ijssoorten als cookies, snickers, M&M’s of Chokotoff.

Juicebox (Hasselt en Genk)

Van chocoladebewerker tot ambachtelijk ijssalon: 6 lekkere adressen in Limburg
© Michel Vaerewijck

In deze trendy smoothie- en sappenbar zit je goed voor gezonde drankjes op basis van vers fruit en verse groenten. Daarnaast verkoopt Juicebox bevroren yoghurt. Het geheel is overgoten met goede muziek.

Bij de sapjes kan je kiezen tussen cocktails van wortel met appel of je neemt een love juice. Ook bij de smoothies is de keuze breed: zin in een blueberry beauty, een berry boost, een mango tango of een mellowyellow? En als je een energieshot nodig hebt dan zijn er drankjes met extra proteïnen of antioxidanten of andere oppeppende brouwsels als chill out en overhang.

Maastrichterstraat 1, Hasselt & Rootenstraat 8, Genk, 0477 070987

(PvD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content