Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen

© Michel Vaerewijck

Op onze culinaire ontdekkingstocht in West-Vlaanderen en langs de kust noteerden we deze prima adressen: van bio-ijsbars tot bootrestaurant met vegetarische gerechten. Mocht je in de buurt zijn, stap dan zeker binnen.

Sassy’s

Sassy is Saskia, de naam van de eigenares, en ook een Engels bijvoeglijk naamwoord afgeleid van saucy, dat moeilijk te vertalen is maar zoveel betekent als ‘spontaan, recht door zee, gevat, eigenzinnig’.

Saskia is autodidact in de keuken en houdt van de mediterrane kookstijl. Zij heeft haar eethuisje ingericht met vintage meubilair in veel kleuren en verdedigt de vegetarische of veganistische voedingsgewoonten.

Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck

Het bijzondere aan Sassy’s is dat er een gelijkwaardige keuze is voor vegetariërs, veganisten en alleseters. Glutenvrij eten kan ook maar wel op bestelling. Het repertoire bestaat vooral uit pizza’s en pasta’s en huisbereide desserts. Daarbij kan je een bio- en fairtrade wijn drinken.

Sassy’s, Steensdijk 23, 8400 Oostende, 059/326104. Maandag en dinsdag rustdag.

De Graankorrel

Dit vegetarisch macrobiotisch restaurant in een hoekhuis werd twaalf jaar geleden geopend door de Oekraïense Skaya Larisa. Zij kreeg een opleiding in Amsterdam en geeft nu zelf kooklessen.

Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck

De Graankorrel wordt bezocht door mensen van alle leeftijden die op zoek zijn naar een evenwichtige voeding die hun gezondheid positief beïnvloedt. Elke dag is er een nieuw internationaal tofu-, tempeh- en seitangerecht en je kunt kiezen tussen een kleine of een grote schotel.

Alles is bereid met 100 procent biologische ingrediënten, zoals granen, seizoensgroenten, peulvruchten, zeegroenten, pickles, fruit, noten, zaden en olie. Skaya’s gerechten zijn bovendien gluten-, lactose- en suikervrij.

De Graankorrel, Edith Cavellstraat 86, 8400 Oostende, 059/80 33 76. Gesloten op zaterdag en zondag.

IJsbar René

Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck

Peter Pattyn en zijn vrouw Anne zijn al meer dan tien jaar de begeesterde mensen achter IJsbar René. Het crèmekot zag al kort na de Tweede Wereldoorlog het levenslicht en verwierf een reputatie door het gebruik van natuurlijke kwaliteitsvolle ingrediënten.

Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck

Peter en Anne namen de zaak over en gingen nog een stapje verder. Zij maken nu ook ijs uit biogeitenmelk van een boer uit Klemskerke.

Daarnaast verkopen ze gangbaar roomijs van melk van koeien en sorbets gebaseerd op fruit.

De menslievende ijsbar René is gekend en gewaardeerd door mensen die allergisch zijn voor allerlei zaken (zoals gluten, koeienmelk, sacharose, eieren).

IJsbar Rene, Leopoldlaan 22, 8420 De Haan, 059/23 54 53. Van Pasen tot september elke dag van 14 tot 18 uur.

De Postelein

Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck
Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck

Voor wie kiest voor een gezonde levensstijl is er De Postelein. Eigenares Floor Van Egghen en haar twee medewerkers proberen via eerlijke voeding, bereid met zo veel mogelijk verse bioproducten, hardwerkende mensen weer op ‘het juiste pad’ te brengen. Zij doen dit via een dagelijks wisselende dagschotel, die het lichaam voorziet van alle noodzakelijke basisvoedingsstoffen.

Floor wil dat het eten gevarieerd is en bovendien aantrekkelijk oogt. Er wordt samengewerkt met boeren uit het Brugse Ommeland. De groenten worden in de keuken handmatig versneden. In het weekend zijn er stoofpotjes en tajines, aangevuld met salades. Het zelfgebakken brood is gemaakt met biologisch speltmeel.

De Postelein, Holstraat 40, 8790 Waregem, 056/60 55 03. Dinsdag en zondagavond gesloten.

Water en Vuur

Heb je zin in een bijzondere ervaring, dan is er het restaurant Water en Vuur. Je belandt op de IJzer en in het laadruim van een vrachtschip uit 1942, dat ligt aangemeerd bij de IJzertoren van Diksmuide. Het bootrestaurant is een 12 jaar oud initiatief van Tijl De Vriendt en Gudrun Serruys. De eerste kookt, de tweede bedient.

Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck

Het repertoire op de spijskaart is eenvoudig en Belgisch, maar je kunt er ook kiezen uit een aantal vegetarische gerechten en enkele veganistische bereidingen.

Bootrestaurant Water en Vuur, ter hoogte van de IJzertoren: 8600 Diksmuide, 0498 56 55 55. In de winter alleen in de weekends of op afspraak, in de zomer dagelijks geopend. Het laadruim is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook te huur voor feesten tot 60 personen.

Hoeve-ijs Z

Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck

Hoeve Pante is een gemengd veeteeltbedrijf met koeien, schapen en werkpaarden. De missie van de eigenaars is lokale voeding produceren met een kleine voetafdruk. De korte keten van boer tot verbruiker garandeert een eerlijk product en versheid. Je bent er ook aan het juiste adres voor runds- en lamsvlees van eigen kweek.

De boerderij werd in 2009 door zoon Joris Pante overgenomen. Vorig jaar startten Joris en zijn vrouw Annelies met ambachtelijk hoeve-ijs van eigen melkkoeien. Er zijn een vijftiental smaken beschikbaar, waaronder Bailley’s en stracciatella. Naast gangbaar (traditioneel) ijs, is er ook melkijs gezoet met Stevia en glutenvrij ijs beschikbaar. IJs van schapenmelk is uitsluitend op bestelling beschikbaar.

Hoeve-ijs Z, Zaggebroekstraat 2, 8210 Zedelgem, 050/69 25 05.Buiten de schoolvakanties schepijs op zaterdag en zondag en vrijdagmiddag. IJsautomaat 24/7. IJstaarten op voorhand te bestellen.

De Vrijheid

Van bio-ijsbar tot bootrestaurant: Culinaire ontdekkingen in West-Vlaanderen
© Michel Vaerewijck

In dit cultuurhuis, bekend van het vroegere dorpscafé De Vrijheid, is er nu een café-bistro, die wordt uitgebaat door An Mahieu en haar man Luc Ketels. An was kok aan huis (Keuken CuisAnne) en heeft de sprong naar de bistro gewaagd. Zij kiest zo veel mogelijk voor bioproducten, die zij op een verantwoorde, gezonde manier bereidt. Dat betekent veel slaatjes en pastabereidingen met veel groentjes en weinig vetstoffen. Er is altijd een keuze aan vegetarische gerechten beschikbaar.

Het fietsvriendelijke café-restaurant is ingericht in samenwerking met de Kringloopwinkel en de meeste spulletjes zijn ter plaatse te koop. In het cultuurhuis vinden diverse activiteiten plaats, zoals optredens, lezingen, vergaderingen, exposities en wijn- of bierdegustaties. Kunst, muziek en literatuur zijn altijd dichtbij.

Café-bistro De Vrijheid: Helkijnstraat 1, 8554 Sint-Denijs, 050/69 25 05.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content