Uitstekende mosseloogst

De moeilijke jaren van schaarste aan Zeeuwse mosselen en de hoge prijzen lijken voorbij.

De Vereniging de Mosselhandel verwacht dat de mosselaanvoer dit seizoen ongeveer even groot zal zijn als vorig seizoen. En, belangrijker, de populaire schelpdieren zijn van een zeldzame kwaliteit, want in geen jaren zijn zo vroeg zulke hoge vleesgehaltes gehaald als nu. Dat betekent dat de Zeeuwse mossel dus weer kan aangeboden worden tegen een redelijke prijs.

Vorig weekend werden de eerste Zeeuwse mosselen geleverd aan restaurants en viswinkels in België, ondanks de eerdere planning om 8 juli als startmoment aan te houden. Door onenigheid tussen de mosselboeren werd het embargo echter geschonden.

Dat lijkt de Zeeuwse mosselkwekers echter niet te deren, want hun verbazing en enthousiasme over de hoge kwaliteit van het schelpdier is groot, blijkt woensdag in de haven van Yerseke (in de Nederlandse provincie Zeeland) tijdens de officiële voorstelling van de nieuwe oogst. De voorbije jaren leek de kwaliteit in de Oosterschelde achteruit te gaan, onder meer door inperkende maatregelen onder druk van natuurorganisaties en door de dominante aanwezigheid van de wilde oester in de voedselketen.

Dat de kwaliteit zo vroeg in het seizoen zo hoog is en dat er een grote aanvoer van mosselen verwacht wordt, heeft volgens de kwekers diverse oorzaken. Er is voldoende voedsel in het water van de Oosterschelde aanwezig, wat een gevolg kan zijn van het mooie weer van de afgelopen weken en van het opvissen van wilde oesters. De proef met de toevoer van voedselrijk rivierwater speelt ongetwijfeld mee. En ook de combinatie van nieuwe technieken en traditionele kweekmethoden impliceert een grotere mosselvangst.

Lees ook: Mosselen en misverstanden. Met recepten.

David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content