Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen

Bar Chine © Michel Vaerewijck

De metropool kent als geen andere stad in ons land zo’n verscheidenheid aan uitheemse eethuisjes en exotische toko’s, waar de bezoeker wordt ontvoerd naar een stukje cultuur uit verre oorden. Van Thais en Peruviaans tot Ethiopisch en Chinees.

FONG MEI

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen
© Michel Vaerewijck

Liefhebbers van de Chinese keuken moesten even slikken, toen hun geliefde eethuis Full Sing na meer dan twee decennia de deuren sloot. Full Sing was een vertrouwd adres om van dim sum te snoepen in de Antwerpse Chinese wijk. Ook de gestoomde tarbot met gember, preisnippers en bieslook staat bij velen in het geheugen gegrift.

Eigenares Irène Liang was aan rust toe en liet haar zaak over. Maar gelukkig heropende het restaurant onder de naam Fong Mei. De inrichting en het repertoire op de spijskaart werden opgefrist en, wat het belangrijkst is, de ruime keuze uit vijftig verschillende stoomhapjes bleef en werd zelfs uitgebreid.

Dim sum betekent ‘hapje dat het hart raakt’. De gestoomde, gebakken of gefrituurde deegpasteitjes, die in één hap worden gegeten, zijn in China verheven tot een ware kunst.

Van Arteveldestraat 65-67, 2060 Antwerpen, 03 225 06 54. Doorlopend geopend van 12 tot 23 uur.

EL SABOR ANDINO

Bart Pottschien werd geboren in Brasschaat, kreeg een opleiding tot kok aan de Antwerpse PIVA en vertrok met vakantie naar Peru, waar hij Fabiana Cuba ontmoette. Zij studeerde communicatiewetenschappen.

Bart is voor haar terug gekeerd, woonde vier jaar in Peru, en opende in 2006 El Sabor Andino samen met zijn vrouw en zijn schoonmoeder. Deze laatste, Narvy Chavez, is ook kok van opleiding en heeft altijd klassiek Peruviaans gekookt.

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen
© Michel Vaerewijck

‘De Smaak van de Andes’ is keurig ingericht. Er komen nogal wat Peruvianen over de vloer. De rest van de klanten zijn Belgen, die vakantieherinneringen komen ophalen.

De gerechten uit de kuststreek van Peru zijn lichter dan de gerechten uit het Andesgebergte, waar het s ‘nachts koud kan zijn en waar men houdt van pikante stoofpotjes. Het Amazonegebied is warm en vochtig en daar eet men veel fruit en riviervis.

Ankerrui 54, 2000 Antwerpen, 03/289 32 90. Dinsdag gesloten. ’s Middags is reservatie gewenst vanaf 8 personen.

GOJO

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen
© Michel Vaerewijck

Het Ethiopisch restaurant Gojo is een initiatief van de communicatieve Marokkaanse Belg Karim Sebbahi en zijn Ethiopische vrouw Yehanna. Gojo is genesteld in een mooi oud huis met art nouveau winkelgevel en oude tegelvloer en heeft een sfeervolle inrichting in zwart en bruin.

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen
© Michel Vaerewijck

De eetzaal is bescheiden opgesmukt met etnische decoratie, zoals Ethiopische eetzakken. Yehanna, die op 13- jarige leeftijd vanuit de hoofdstad Addis Abeba naar België kwam, leerde koken van moeder en tantes.

In Ethiopië is eten een sociale bezigheid, waarbij de tafelgenoten met hun rechterhand uit een schaal (messob) voedsel nemen: hoe groter het gezelschap, hoe groter de schaal. Centraal staat injera, een Ethiopische zuurdesempannenkoek, bereid uit het mineraalrijke graan teff, ook liefdesgras genoemd. Met de hand scheur je een stukje van de pannenkoek af, waarin je de saus, het vlees en de groenten vouwt.

Minderbroedersrui 43, 2000 Antwerpen, 03 284 20 49.

NIMMAN

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen
© CWF&PH

Het acteurskoppel Nathalie Meskens en echtgenoot Jeroen Van Dyck zijn al tien jaar verliefd op de Thaise keuken en openden drie jaar na de start van hun succesvolle Thai Food Café Yam Thai hun tweede zaak. Het exotische eethuis werd genoemd naar Nimman, de favoriete buurt in de stad Chiangmai.

Restaurant Nimman is één open ruimte met hoge plafonds en grote glasdeuren die uitgeven op het plein en het terras. Nathalie en Jeroen lieten het koken wijselijk over aan Thaise vrouwen. De kokkinnen zijn gedeeltelijk zichtbaar vanuit de eetzaal. De dames dragen keurig een haarnetje en toveren snel en gecontroleerd een voor een hun bont gekruide gerechten op je bord.

Als het podium niet roept, zijn Nathalie en Jeroen aanwezig en dan charmeren zij door hun spontane vriendelijkheid. Alles is vers, verzorgd en lekker.

Stadswaag 9, 2000 Antwerpen, 03 293 80 64. Open vanaf 19 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

KO’UZI & THEECAFE AZUMAYA

Junko Kawada verhuisde haar sushiafhaalrestaurant Ko’uzi van de Sint-Jorispoort naar de nabijgelegen Leopoldplaats. Zij beschouwt het als haar taak om verfijnde Europese sushivarianten te bereiden met behoud van de Japanse essentie.

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen
© Michel Vaerewijck

In het nieuwe pand vind je voortaan ook een Japans theehuis. Azumaya, genoemd naar het typisch Japans tuinpaviljoen, biedt niet enkel een uitgebreid assortiment Japanse groene thee en toebehoren. Je bent er ook welkom voor een theedegustatie of workshop.

“Groene thee is in Japan de nationale drank, maar hoogwaardige soorten, zoals Sencha, Hojicha, Gyokuro, Bancha en Matcha, zijn in Europa moeilijk te vinden”, zegt eigenares Junko Kawada, die het in 2013 schopte tot vicewereldkampioen sushi maken. Ze voert deze soorten zelf in.

Om het perfecte kopje thee te leren zetten, kan je een workshop volgen, waar dieper wordt ingegaan op het complete belevingsaspect van theedrinken in de Japanse cultuur.

Leopoldplaats 12, 2000 Antwerpen.

BAR CHINE

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen
© CWF&PH

Het eethuis Cuichine begon vijf jaar geleden als Chinees restaurant van een nieuwe generatie. Eind 2014 opende er een pleintje verder een spin-off Bar Chine, een moderne en lawaaierige oosterse stadskantine met dezelfde originele, verse en smakelijke keuken.

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen

Het decor van deze new style Chinees is ruw opgebouwd uit steen, beton en pershout. Zaakvoerder van beide vestigingen is Szelim Man. De spijskaart verzamelt fingerfood en kleine en grote gerechten. Het zijn vereenvoudigde en gemoderniseerde versies van traditionele Chinese gerechten, met invloeden uit Japan en het Westen.

Omdat een van de vennoten van Koreaanse origine is, zijn er enkele Koreaans geïnspireerde bereidingen, zoals ‘kimchi dog’ met varkensworst, kimchi en chilimayo. Iedereen eet mee van alle gerechten die in het midden van de tafel staan en die in de flow van de keuken verschijnen.

Draakplaats 3, 2018 Antwerpen, 03 501 28 11. Dinsdag gesloten.

TAWAN THAI

De naam ‘Tawan’ betekent in het Thais ‘zonnestraal’ en verwijst naar de glimlach van eigenares en chef-kok Tumbi. Zij leerde koken van haar moeder toen ze nog in Lopburi woonde.

Inmiddels staat ze meer dan twintig jaar zelf achter het fornuis. Haar bescheiden eethuisje gaat bij kenners en liefhebbers van de authentieke Thaise keuken door als een van de beste Thaise restaurants van Antwerpen. De meeste klanten zijn trouwens van Thaise origine: het beste bewijs dat de bereidingen oorspronkelijk zijn. Eersteklas verse groenten worden door Tumbi vertroeteld.

Er staan meer dan honderd gerechten op de spijskaart en omdat alles op het moment wordt gemaakt uit verse ingrediënten, gebeurt het regelmatig dat er iets niet voorradig is. De Thaise smuk, de tingeltangelmuziek en de vredige glimlach van de man die bedient, hebben een rustgevende uitwerking.

Van Arteveldestraat 3, 2060 Antwerpen, 03 233 26 96. Dagelijks geopend van 12 tot 23 uur.

CARACAS TEQUILA Y COCINA

Uitheems smullen in Antwerpen: 8 uitstekende adressen
© Michel Vaerewijck

Caramba! Antwerpen heeft er een hippe take-out food mercado bij, waar je een lunch bij elkaar kan graaien om ter plaatse op te eten of om mee te nemen naar huis of kantoor.

Op het programma staat vers eten, zoals: salades, empanada, ceviche, arepa’s (gegrild maïsbrood met vlees), fajitas, corndogs en quesedilla (gevulde maïspannenkoek). De dames maken achter de kleine toog op bestelling broodjes, taco en burrito klaar. Je kiest zelf je beleg: feta, radijzen, guacamole, salsa, zure room, enz.

De zaak wordt geleid door sympathieke latino’s, die je tijdens het wachten laten proeven en ondertussen van alles vertellen over de gerechten, die hun oorsprong vinden in landen als Mexico, Cuba, Colombia, Equator enz.

Er zijn ook Zuid-Amerikaanse bieren en er is een uitgebreid gamma aan Tequila en Mezcal alcoholische dranken.

Paardenmarkt 41, 2000 Antwerpen, Tel. 0479/24 26 11. Open van 11 tot 19 uur. Zondag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content