Uit(heems) eten in West-Vlaanderen: 8 bijzondere exotische eethuizen

© Michel Vaerewijck

Hoewel West-Vlaanderen culinair eerder geassocieerd wordt met inheemse gerechten, zijn er ook exotische fijnproevertjes te vinden in vaak mysterieuze eethuizen.

MEXICAANS RESTAURANT LUPIS (Ledegem)

Wie fan is van een verzorgde Mexicaanse maaltijd, kan terecht in Lupis in Ledegem. Het sfeervolle restaurant met zuiders zomerterras bestaat al zestien jaar en werd drie jaar geleden overgenomen door Gregory Staelens, een kok met een voorliefde voor intense warme smaken van exotisch gekruide gerechten.

De spijskaart vermeldt naast Mexicaanse klassiekers ook enkele depannagegerechten, bedoeld voor personen die meer houden van traditionele gerechten. Alles wordt in huis bereid : zure room, guacamole en ook frieten. De specialiteit zijn fajitas. Zijn vriendin Jannelien verzorgt de bediening en mixt de exotische cocktails. De meeste gasten komen vanuit Kortrijk, Waregem en Brugge.

Lupis
Lupis© Michel Vaerewijck

Stationsstraat 5, 8880 Ledegem, 056 32 56 46.

JADE (Zedelgem)

In Loppem bevindt zich het bekende Chinese restaurant Jade, waar de gerechten zo verfijnd zijn, dat Bruggelingen er een omweg voor maken. Jade is de realisatie van Ying Liu, ooit geneeskundestudent, en van Chopin Kuo, die studeerde voor schoonheidsspecialiste. De twee ontmoetten elkaar in Friesland en vonden in Loppem de geschikte locatie om meer dan tien jaar geleden het restaurant van hun dromen te openen. De twee zijn bijzonder gedreven en beheersen de kunst van het verwelkomen.

De inrichting is strak en geraffineerd, met een muurgrote foto van een Aziatisch landschap, een ideale achtergrond waarin de bezoeker zich in het Verre Oosten waant, een sfeer die vooral ’s avonds tot zijn recht komt.

Jade
Jade© Michel Vaerewijck

De bereidingen zijn persoonlijk, verfijnd, doorspekt met oosterse en westerse invloeden en zijn feestelijk gepresenteerd. Specialiteiten zijn het kreeftenmenu en de Chinese fondue. Jade krijgt een nieuwe inrichting met een open keuken en een vernieuwd terras. De heropening is voorzien voor juni.

Stationsstraat 28, 8210 Zedelgem, 050 59 93 31.

BHAVANI (Brugge)

Uit(heems) eten in West-Vlaanderen: 8 bijzondere exotische eethuizen
© Michel Vaerewijck

Voor liefhebbers van authentieke Indiase smaken is er het Brugse restaurant Bhavani. De naam verwijst naar de gelijknamige moedergodin, die het leven geeft, de kracht van de natuur is en de bron van de creatieve energie. Het eethuis is sfeervol en harmonieus ingericht. De lunch wordt geserveerd tegen een schappelijke prijs, terwijl de tarieven ’s avonds iets ‘kruidiger’ zijn.

De bereidingen zijn verzorgd en smaakvol gepresenteerd en voldoen ook aan de wensen van vegetariërs. Klassiekers zijn : tandoori lamscarré, chicken tikka maharaja, kashmiri rogan joch, tandoori khazana, en paneer sagwala.

Simon Stevinplein 5, 8000 Brugge, 050 33 90 25.

MAISON TARIFA (Roeselare)

Maison-Tarifa
Maison-Tarifa© Michel Vaerewijck

Kok Abdelilh is een Marokkaanse Belg die zo’n jaar geleden een eethuis opende in het centrum van Roeselare. Met bescheiden middelen zorgde hij voor een sobere inrichting. De aankleding oogt nog een beetje kil, maar dat zal wel veranderen. De gerechten worden opgediend op Marokkaanse tafels.

De spijskaart vermeldt klassiekers uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zoals mezze, tzatziki, kefta, merguez, grillades en couscous. De bereidingen zijn eenvoudig maar oprecht en bereid met dagverse ingrediënten. Tajine maison Tarifa op basis van gegrilde merguez, tchoutchoukasaus met tomaten en paprika is om duimen en vingers af te likken (23 euro).

Alfonsusstraat 4, 8800 Roeselare, 051 22 07 00.

LEMON GRASS (Tielt)

In dit Indonesisch restaurant wordt met passie gekookt en ontspannen gegeten. De smakelijke Indonesische gerechten zijn in ons land relatief onbekend. Vandaar dat je Lemon Grass mag beschouwen als een zeldzame, verborgen parel in Tielt.

Het restaurant is het levenswerk van Mo Syamsuddin, de kok met Indonesische roots, en van Johan Vanryckeghem, afkomstig uit Tielt en verantwoordelijk voor de ontvangst en bediening. De bereidingen zijn samengesteld uit verse producten. De inrichting is huiselijk, de spijskaart is gevarieerd en vegan & veggie friendly.

Lemon-Grass
Lemon-Grass© Michel Vaerewijck

De prijzen zijn correct : voor een portie saté ayam met pindasaus betaal je 7,6 euro, voor een lumpia semaranag met groenten 6 euro, voor bebek bengil of Balinese geroosterde eend in bananenblad 16,8 euro.

Deken Darraslaan 29, 8700 Tielt, 051 40 48 45.

RESTAURANT NARAI THAI (Brugge)

Narai-Thai
Narai-Thai© Michel Vaerewijck

Om authentieke Thaise gerechten op het bord te krijgen, werd vanuit Thailand een heuse keukenbrigade geïmporteerd. De koks kregen de opdracht Thais te koken, rekening houdend met de gevoelige westerse smaakpapillen.

Twee keer per week worden de verse ingrediënten uit Thailand overgevlogen. Er wordt gerieflijk getafeld in een loungesfeertje. De omgeving betovert door de tempeltaferelen, de exotische planten rond klaterende waterpartijen en een muur van elf meter lang, gevuld met aquaria vol hallucinant gekleurde vissen en koraalriffen. De spijskaart stelt gerechten voor uit de belangrijkste regio’s van het land.

Smedenstraat 43, 8000 Brugge, 050 68 02 56.

Y-NOT THAI (Kortrijk)

Dit bescheiden Thaise eethuis met sobere maar nette inrichting is bekend voor zijn gekruide keuken met traditionele en fusiongerechten. De bereidingen vinden hun oorsprong in de eetstalletjes, die men in de Thaise steden treft. Het eten is smakelijk, authentiek en redelijk van prijs.

Alle gerechten worden opgediend als eenpansgerecht en zijn intens van smaak en variabel van inhoud en textuur. De basis vormen groenten, vis en vlees van goede kwaliteit. De intensiteit van kruiding kan op verzoek worden aangepast, zodat ook tere mondjes worden verwend. Probeer zeker eens de Y-not pad Thai glass noodles.

Y-Not-Thai
Y-Not-Thai© Michel Vaerewijck

Dolfijnkaai 3, 8500 Kortrijk, 056 51 20 48.

RAHMAN SUPERMARKET (Kortrijk)

Op 8 juni 1993 werd Rahman Supermarket opgericht in de Zwevegemsestraat 35. De winkel startte als exotische bazaar voor algemene voedingsmiddelen.

De vraag was zo groot dat Rahman vier jaar later werd verplaatst naar nummer 48 in dezelfde straat. Eind 1997 kwam er naast de dagwinkel een nachtwinkel, die wat later verhuisde naar nummer 33. Omdat de zaken van een leien dakje bleven lopen, breidde de winkel in 2004 uit met een groothandel in exotische verse groenten en fruit uit Oeganda, Ghana, Togo, Jordanië, Dominicaanse republiek en Mexico ( Rahman Wholesale, Pluimstraat 17-23, Kortrijk).

Rahman-Supermarket
Rahman-Supermarket© Michel Vaerewijck

Sinds 2009 kwamen er ook kruiden en specerijen bij uit India en Pakistan. Culinaire escapisten en avontuurlijk ingestelde koks komen graag in deze avontuurlijke supermarkt om onbekende exotische groenten en fruit te ontdekken, zoals dudhi, bitekuteku en red cocoyams.

Zwevegemsestraat 48, 8500 Kortrijk, 056 20 03 49.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content