Uitgetest: welke kerstbuche verdient een plekje in jouw eindejaarsmenu?

© Sophie Pillen

Aanwezig op bijna elk kerstfeest: de kerststronk. Voor wie zegt ‘lust ik niet’, proefden wij vier toppers voor.

1. Neuhaus – Bûche du Chocolatier **

Deze kerstbuche is verpakt in een mooi houten doosje, wat hem wapent tegen wild vervoer. Eens open blijkt de buche veel kleiner dan gedacht. Nochtans zou deze stronk 6 tot 10 gasten moeten voeden volgens het begeleidende briefje. Als ik een stukje afsnijd, wordt duidelijk waarom. De buche is stevig en compact en eigenlijk een uit de kluiten gewassen praline. Onder de krokante laag chocolade proeven we hazelnootmousse, vanillebiscuit, chocoladeganache en praliné. De buche is vrij zoet en erg vullend. Prima als zoethoudertje bij de koffie, maar niet echt geschikt als feestelijk dessert.

2. Debailleul – Fondant Royal ****

Een verleidelijk glanzend laagje melkchocolade en stijlvolle chocoladekrullen: deze buche straalt tijdloze elegantie uit. Binnenin vinden we donkere chocoladecake, zachte vanillemousse en luchtige melkchocolade. De buche hapt snel weg en ik wil nog een stuk. Zelfs na een stevig feestmaal zou ik me bezondigen aan een tweede portie: zo licht en luchtig smelt elke hap weg. Verwacht van deze Fondant Royal geen extreme smaken of texturen, maar gewoon heerlijk zoet dessertgenot. De zachte smaken zijn in balans, de textuur is romig. De perfecte kerststronk voor wie houdt van klassiekers.

3. Pierre Marcolini – Bûche Zéphyr ***

Een spectaculair ogende buche volledig gehuld in witte chocolade, versierd met bolletjes van witte chocolade en nougat. Bij het opensnijden zie je een dramatisch ogende, bloedrode laag frambozen en kersen: een prachtig schouwspel. Samen met de passievrucht zorgt het sappige rode fruit voor veel aangename zuren. Marcolini’s Zéphyr is dé buche voor wie houdt van fruitige desserts. Een frisse en lichte oppepper na een feestelijk diner.

4. Joost Arijs – Yuzu ***

De meest oogstrelende buche van het gezelschap. Afgewerkt met chocoladebolletjes die afwisselend mat en glanzend gecoat zijn. Een rasecht spektakelstuk dat gegarandeerd oh’s en ah’s zal oogsten aan de feesttafel. De knalgele buitenkant contrasteert mooi met de donkere chocolade binnenin. De combinatie citrus en chocolade is klassiek, maar is hier net verrassend anders door de yuzu, een Japanse aromatische citrusvrucht. Krokante chocolade en amandelen bieden weerwerk aan de zachte yuzumousse. Ideaal voor wie niet kan kiezen tussen intense chocolade of fris fruit.

Partner Content