Uitgesproken klassieke en Belgische keuken bij Brasserie Fiston

Pieter Seynave en Tatiana Michiels kiezen in Fiston voor Belgische keuken: van een verrukkelijke garnaalkroket tot sappig vlees. (****)

Eind februari was het zover: Pieter Seynave en Tatiana Michiels openden trots de deur van hun langverwachte brasserie. Vanaf die eerste dag schuiven jong en oud aan voor een stoel aan een tafeltje of voor een hoog zitje aan de centraal opgestelde bar. Pieter Seynave is namelijk niet de eerste de beste: hij werkte zes jaar aan de zijde van Geert Van Hecke, de godfather van de Belgische keuken.

In zijn eigen restaurant kiest deze hoogopgeleide jonge kok voor een uitgesproken klassiek en Belgisch repertoire. Pieter liep als jongetje al warm voor de keuken van zijn grootmoeder. Om de kunst te leren begon hij bij Van Hecke, waar hij het schopte tot souschef. Pieter is geen createur, maar een uitvoerder met een groot respect voor het goede van vroeger. Voor hem is het een uitdaging om nostalgisch lekkers te bereiden en dat ook echt goed te doen. Fiston is een grote brasserie met een tachtigtal plaatsen plus een zestigtal op het terras. Eyecatchers in de eetzaal zijn: een gekoelde glazen wijn- kamer, het zicht op de keuken, een oude snijmachine van Berkel en misplaatste foto’s van vrouwelijk schoon. De eetzaal is het terrein van echtgenote Tatiana. Zij is, net als Pieter, kind van een slager en werkte ook bij Van Hecke.

De brasserie biedt klassieke perfectie voor fans van de Belgische keuken.

De wijnkaart is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby van zowel Pieter als Tatiana. Het repertoire is vooral Frans, de prijzen zijn redelijk en er is een keuze aan wijnen onder de 40 euro voor een fles. Een vijftal witte en rode wijnen zijn verkrijgbaar per glas. In ons geval ging de kurk van een Saint Joseph Hedonism, domaine Faury 2012 (38 euro). Deze rode wijn wist de verwachtingen in te vullen en paste bij het klassieke eten. Op tafel wachtten reuzel, goede boter, olijven, worst en prima brood. De garnaalkroket op basis van handgepelde garnalen was verrukkelijk (18 euro). Gebakken ganzenlever van eerste kwaliteit kwam met wortelpuree en in zoetzuur ingelegde wortelballetjes (20 euro). Ossobuco alla Milanesa van geduldig gaar gestoofde kalfsschenkel lag onder een deken van tomatenpuree met wortel, ui en look en werd opgediend met verse pasta en Parmezaanse kaas (24 euro). Het smakelijke en sappige vlees van gebakken en in repen gesneden dunne lende verscheen met bearnaisesaus, frieten en een fris slaatje (27 euro).

Afsluiten deden we in stijl met dame blanche van vers gedraaid vanille-ijs, gesmolten chocolade en geklopte room (9 euro). Fiston biedt klassieke perfectie en heeft alles in huis waar een conservatieve Belg naar verlangt!

Gistelsteenweg 123a, 8490 Varsenare – 050 66 68 64 – Brasserie-fiston.be

Type keuken: Belgische brasseriegerechten.

Sfeer & geluid: Luchtig met gedempte drukte.

Rekening: A la carte 55 euro p.p., lunch op maandag, donderdag en vrijdag met soep en hoofdgerecht voor 20 euro.

Sterretjes : * MATIG ** CORRECT *** POSITIEVE BELEVENIS **** AANRADER, DE OMWEG WAARD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content