Uit eten in coronatijd: creatieve ideeën van restaurants wereldwijd

© Table for Two

De lockdown is dan wel opgeheven, het licht aan het einde van de tunnel is nog niet in zicht voor de Belgische restaurants. Kunnen ze inspiratie vinden voor een nieuwe manier van werken in deze voorbeelden uit het buitenland?

Heel wat zaken zijn dezer dagen druk in de weer met plexiglas of schuiven hun tafels verder uit elkaar. Kan het ook anders?

Date night op locatie

Heel wat mooie locaties zijn de afgelopen maanden leeg komen te staan. Daar bedacht het creatieve cateringbureau The Food-Line-up uit Amsterdam een originele oplossing voor. Vanaf 1 juni zetten ze op die locaties een mooi aangeklede tafel waaraan telkens twee mensen kunnen schuiven. Er zijn zes locaties beschikbaar, elk met eigen concept. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een zeven zonden-diner inclusief biecht of een dim sum-maaltijd op de dansvloer.

Reis rond de wereld in eigen streek

Je kent ze wel, die acties waarin je een week lang voordelig kan gaan eten in verschillende deelnemende restaurants. Waarom zou dat nu niet kunnen? Verschillende restaurants uit dezelfde stad of dorp zouden hun handen (symbolisch, uiteraard) in elkaar kunnen slaan om een eigen Restaurant Week te organiseren, waarin een week lang een menu wordt geserveerd voor een vaste prijs. Een dergelijke formule smeekt om een creatieve, speelse aanpak. Wat denk je bijvoorbeeld van een culinaire reis rond de wereld, waarvoor klanten een paspoort krijgen en in elk restaurant – om helemaal in thema te blijven kunnen dat verschillende buitenlandse keukens zijn – een stempel krijgen wanneer ze hun eten komen ophalen?

Uit eten in coronatijd: creatieve ideeën van restaurants wereldwijd
© Mediamatic

Kop in kas

Serres Séparées, zo heet het nieuwe project van de Amsterdamse kunst- en cultuurinstelling Mediamatic. Per serre kunnen twee gasten plaatsnemen, om zo samen te dineren met zicht op het water. Op die manier blijven de gasten in hun eigen bubbel, terwijl ze toch kunnen genieten van een plantaardig viergangenmenu.

In het Algemeen Dagblad vertelt oprichter en directeur Willem Velthoven dat gastvrijheid en afstand elkaar niet hoeven uit te sluiten. Wel is het volgens de creatieveling nog wat zoeken naar de beste manier van bediening. Serveren aan tafel kan immers niet zolang er minstens anderhalve meter afstand bewaard moet worden. Zo zullen gasten zelf hun wijn moeten uitschenken of hun bord van het blad moeten nemen.

Abonnement

Klanten willen hun favoriete zaak vaak wel steunen, maar vergeten soms simpelweg een bestelling te plaatsen. Tegemoet komen aan vaste klanten, zou gemakkelijk kunnen. Het principe van een wekelijkse maaltijdbox vol verse ingrediënten en recepten ken je intussen wel al. Waarom zou je dat niet kunnen vertalen op restaurantniveau, zodat elke week een kant-en-klare maaltijd aan huis geleverd wordt zonder dat die elke week opnieuw moet worden besteld? Enige voorwaarde is dan uiteraard wel dat je je vaste klanten elke week opnieuw weet te verassen met een nieuw gerecht of menu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content