Tweede editie Tournée Minérale maakt zijn opwachting

© Getty Images/iStockphoto

Tournée Minérale, of de uitdaging aangaan om een maand lang geen alcohol te drinken, komt in februari 2018 terug. Dat laten organisatoren VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker dinsdag weten. De eerste editie begin dit jaar was een succes.

Tijdens de vorige en eerste editie van Tournée Minérale namen meer dan 120.000 Belgen gedurende een maand geen druppel alcohol tot zich. Dat hoge aantal, samen met de resultaten van een enquête, moedigen de organisators aan een tweede editie op touw te zetten.

De Universiteit Gent bevroeg de deelnemers aan Tournée Minérale vorig jaar drie keer: bij de start, aan het einde van de alcoholvrije maand en een half jaar nadien. Iets meer dan 15.000 mensen beantwoordden zowel de eerste als de laatste enquête. Het resultaat is opmerkelijk: vóór de actie dronk die groep gemiddeld 10 glazen alcohol per week. Een half jaar nadien zijn dat er nog 8.

Blijvend effect

Uit de eerdere bevraging bleek al dat de meeste deelnemers zich tijdens de alcoholvrije maand beter in hun vel gevoeld hadden. Die positieve effecten willen ze duidelijk niet zomaar opgeven: ze vinden het de moeite waard om zes maanden later nog steeds anders met alcohol om te gaan.

De houding van deelnemers ten opzichte van alcohol is ook gewijzigd. Ze grijpen minder uit gewoonte naar alcohol, bijvoorbeeld tijdens het koken of voor de tv. Veel deelnemers verklaren ook dat ze door hun deelname bewuster met alcohol zijn beginnen omgaan, en dat ze gemakkelijker alcohol kunnen weigeren als het hen aangeboden wordt.

Kankeronderzoek

‘Overmatig alcohol gebruiken is en blijft ongezond,’ vertelt dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van Stichting tegen Kanker. ‘Het heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam. Alcoholgebruik hangt dan ook samen met ongeveer tweehonderd verschillende aandoeningen, waaronder acht verschillende types kanker.’

Voor de tweede editie wordt de website van Tournée Minérale opgefrist. Nieuw is dat je een vriend, familielid of collega kan uitdagen om mee te doen. Om hem of haar extra te motiveren, kan je beloven een som te storten als die vriend het de hele maand volhoudt. Het ingezamelde geld wordt door Stichting tegen Kanker ingezet voor kankeronderzoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content