Twaalf wijnen voor de feesttafel

Geen feesttafel zonder feestwijnen! We presenteren twaalf wijnen die niet misstaan bij een lekker feestelijk gerecht.

Montagny Premier Cru 2010, Blason de Bourgogne Goede frisse kleur. Zeer elegante neus van fruitige chardonnay. De smaak is fris en puntig. Universele witte wijn voor aan tafel, kan van aperitief tot bij visgerechten en gebraden kip.

Colruyt: 8,99 euro.

Château la Tour du Pin Figéac, Saint-Emilion Grand Cru 2010 Donkere kleur van het grote jaar. Door juist hout gestructureerde neus, met de finesse van rijpe cabernet franc en de onderbouw van rijpe merlot. Stevige smaak van iets te jonge bordeaux maar met grote eenheid. Moet passen bij het type geroosterd rood vlees.

Colruyt: 25,75 euro.

Château Croizet-Bages, Pauillac 2009 Kleur van het grote jaar . Fijne maar krachtige neus met rijpe onderbouw. Soepele en tegelijk krachtige smaak met wat weerstand van de jeugd, typisch Pauillac. Nog wat jong. Ideaal bij geroosterd rood vlees.

Delhaize: 29,90 euro.

Château Brown, Pessac-Léognan 2009 Heel mooie, frisse kleur. Sprekende neus getekend door sauvignon en gestructureerd door sémillon. Frisse, dragende smaak. Ideale wijn voor bij oesters, en tot en met de voorgerechten.

Delhaize: 26,90 euro.

La Bernardine, Châteauneuf-du-Pape 2010, Chapoutier Genadige kleurconcentratie. Verrassend fijne neus, ook na opschudden. Krachtige, goed genuanceerde smaak met persoonlijkheid. Moet passen bij wildschotels uit de oven of gestoofd.

Youg Charly: 29,28 euro. www.young-charly.com

Champagne Gosset, Excellence Brut Heldere kleur met een kleine nuance van geel en rijp. Fijn parelend. De neus is delicaat en heel licht secundair, met fijne ijle diepte. Dominant pinot noir. Voldoende smaakvolume: schenk dus niet te koud. Universele tafelchampagne, geschikt als aperitief en bij een fijn voorgerecht. Niet overgedoseerd.

Young Charly: 29,95 euro. www.young-charly.com

Verdicchio dei Castelli di Jesu Classico Superiore 2011, van Pontemagno in San Paolo di Jesu Frisse, geelgroene kleur. Ruime, sprekende neus met groot karakter en wat balsemachtig. De smaak is prikkelend fris, met goede lengte maar wat voorspelbaar in de afdronk. Te expressief als aperitief maar moet passen bij elegante voorgerechten, bijvoorbeeld met gekookte ham.

Selezione Vini Italiani: 8,35 euro. www.svi.be

Copertino Rosso 2007, Casa Vinicola Apollonio, uit Monteroni di Lecce Mooie rode kleur met goede concentratie. Fijne neus getekend door juist hout. De smaak is aangenaam, fijn en krachtig samen, met goede eenheid. Universele rode wijn voor aan tafel. Eerder voor bij rood vlees dan bij wild. Wat te sterk voor bij gebraden kip.

Selezione Vini Italiani 9,98 euro. www.svi.be

Côtes du Jura 2004, Vin Jaune Cabelier Gele, rijpe kleur. Oxidatieve neus van noten (aldehyden) à la sherry. De smaak is stevig, complex en vol nuance. Moet passen als aperitief.

Carrefour: 26,97 euro.

Château Moulin de la Bridane, Saint-Julien 2010 Donkere, verse kleur van het grote jaar. Fijne en toch stevige neus van rijpe cabernet sauvignon. De smaak is aangenaam in de aanspraak, met een toets van discrete soepelheid en grote, krachtige lengte. Moet passen bij ht type geroosterd vlees.

Carrefour: 29,98 euro.

Chablis Premier Cru Montmains 2009, Droin Goede frisse kleur met geelgroene nuance van fris en rijp samen. Neus met diepte. Ook de smaak is mooi gestructureerd en fris, geen spoor van evolutie. Moet passen bij het grote viswerk (tarbot uit de oven) en bij goede niet te zoute oesters. Te expressief als aperitief.

Justin Monard: 18,97 euro. www.justinmonardprovino.be

Château Fargueirol, Châteauneuf-du-Pape 2009 Donkere kleur van een groot jaar en een grote appellation. Fijn genuanceerde, diepe neus maar wat gestrekt (lineair). De smaak is charmerend in de aanspraak met een goede frisse lengte. Moet passen bij grote wildschotels uit de oven, maar ook gestoofd.

Justin Monard 16,50 euro. www.justinmonardprovino.be

De regels voor de feesttafel

Met eindejaar in zicht geven we u graag enkele logistieke en gastronomische regels voor het feestspel mee.

Een basisgegeven is dat je voor echte gezelligheid het best thuis feest, in een vertrouwde omgeving: de infrastructuur is bekend, de dresscode minder prangend, de vrijheid van muziekkeuze groter. Ook het moment van de dag waarop men feest is van belang. ’s Middags is geschikter dan ’s avonds: vermoeidheid slaat minder snel toe en het lichaam heeft meer tijd om de alcohol te verwerken (uit het bloed verdwijnt ongeveer één dosis per uur).

Zijn er kinderen bij, dan heeft feesten ook een educatief aspect: het jonge volkje leert van alles te proeven en de volwassenen moeten blijk geven van een waardige attitude.

Het is interessant om de gasten te dynamiseren. Bijvoorbeeld door ze kleine taken toe te vertrouwen, zoals het bijschenken van de wijn (met een alert oog voor dreigende dronkenschap), het afruimen tussen de gerechten, of het helpen opdienen in gepaste hoeveelheden.

Het aperitief wordt best apart genomen, weg van de feesttafel. Men hoeft niet te wachten tot de laatste gasten gearriveerd zijn.

De borden worden niet in de keuken gedresseerd maar aan tafel, zodat de porties kunnen aangepast worden per persoon. Grotere stukken vlees, zoals kip of gebraad, worden ook het best aan tafel versneden, zodat iedereen individueel kan bediend worden. De een heeft liever wit van kip dan bout, de ander liever rosévlees dan doorbakken.

Als rustpunt is een korte tafelspeech op zijn plaats: daar kunnen thema’s als vriendschap en respect aan bod komen, of een woordje over afwezige vrienden.

Gastronomisch liggen de zaken eenvoudiger. Er moet genoeg zijn van elk gerecht en de gerechten moeten niet te talrijk zijn, wel smakelijk en met iets ‘buitengewoons’. Feestelijk dus, maar ook getekend door grote eenheid en persoonlijkheid zodat ‘passende’ wijnen mogelijk zijn.

Die eenheid begint al bij het aperitief. Champagne of betere schuimwijn zijn ideaal, maar ze vragen om zachtaardige smaken in de hapjes: versgesneden ham, versgepelde garnalen, rillettes van gans of eend, en vooral lekker versgeroosterd volkorenbrood. Vin jaune verdraagt steviger hapjes, met noten en olijven.

Maar denk eraan: het aperitief mag nooit de honger stillen, het moet de honger aanscherpen. Een feestmaal wordt afgerond met kaas voor het dessert: presenteer niet te veel soorten en zeker niet vooraf versneden en op ijskoude borden gelegd.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content