Tussen soep en patatten: 15 winterse recepten met verrassende garnituren

Deze soepen lepel je niet zomaar weg. De bijzondere garnituren maken ze extra vullend, of net verfijnd feestelijk.

Koude winterdagen vragen om soep, en het liefst die van de stevige soort. Wij inspireren met vijftien recepten met ‘iets extra’, waarbij je je kiezen moet gebruiken. Smakelijk!

De basis van deze aardse soep is een simpele bouillon, maar het resultaat is dankzij de mooie paddenstoelen een verfijnde streling voor het oog.
De basis van deze aardse soep is een simpele bouillon, maar het resultaat is dankzij de mooie paddenstoelen een verfijnde streling voor het oog. © .


Niets verfijnd aan deze stevige kom, maar dat hindert niet! De worsten en de romige bloemkool zijn een match made in heaven.
Niets verfijnd aan deze stevige kom, maar dat hindert niet! De worsten en de romige bloemkool zijn een match made in heaven. © .


Een lekker kruidige soep met een extraatje dat je gegarandeerd nog nooit hebt gezien. Leuk als verrassend voorgerecht op een diner met vrienden of familie!
Een lekker kruidige soep met een extraatje dat je gegarandeerd nog nooit hebt gezien. Leuk als verrassend voorgerecht op een diner met vrienden of familie!© .


Deze gemakkelijk te maken soep is zijdezacht, maar door de kastanjes heb je toch iets om op te kauwen.
Deze gemakkelijk te maken soep is zijdezacht, maar door de kastanjes heb je toch iets om op te kauwen. © .


Over feestelijk gesproken: deze exquise velouté is de ideale manier om je gasten van bij de start van het diner te verbazen.
Over feestelijk gesproken: deze exquise velouté is de ideale manier om je gasten van bij de start van het diner te verbazen. © .


Rode linzen worden door het koken zo zacht dat je ze amper nog moet mixen om een soep te krijgen. Toch blijft er een interessante textuur aanwezig. Dat en de Marokkaanse kruiden maken dit een erg fijn voorgerecht.
Rode linzen worden door het koken zo zacht dat je ze amper nog moet mixen om een soep te krijgen. Toch blijft er een interessante textuur aanwezig. Dat en de Marokkaanse kruiden maken dit een erg fijn voorgerecht. © .


De nederige spruitjes worden in dit recept ster van het gerecht, want verder bevat de soep vooral ondersteunende ingrediënten. Het parmezaankoekje ziet er dan weer chic uit, het maken is een eitje.
De nederige spruitjes worden in dit recept ster van het gerecht, want verder bevat de soep vooral ondersteunende ingrediënten. Het parmezaankoekje ziet er dan weer chic uit, het maken is een eitje. © .


Deze frissere soep zou ook in de lente op het menu kunnen staan. Aangezien erwten en tuinbonen zich perfect laten invriezen, kan je er echter gemakkelijk het hele jaar van genieten.
Deze frissere soep zou ook in de lente op het menu kunnen staan. Aangezien erwten en tuinbonen zich perfect laten invriezen, kan je er echter gemakkelijk het hele jaar van genieten.© .


Is het soep? Is het een stoofpot? Het antwoord op die vraag laten we in het midden. Het antwoord op 'Is het lekker?' ken je stiekem zelf al.
Is het soep? Is het een stoofpot? Het antwoord op die vraag laten we in het midden. Het antwoord op ‘Is het lekker?’ ken je stiekem zelf al. © .


Omdat je in dit recept je eigen wontons maakt, heb je iets meer werk aan deze heerlijke oosterse soep. Minder tijd? Koop je wontons dan kant en klaar in een goede toko en investeer je minuten in de bouillon.
Omdat je in dit recept je eigen wontons maakt, heb je iets meer werk aan deze heerlijke oosterse soep. Minder tijd? Koop je wontons dan kant en klaar in een goede toko en investeer je minuten in de bouillon. © .


Behalve kreeft bevat deze pompoensoep nog een andere verrassende gast. Kunnen je gasten hem detecteren?
Behalve kreeft bevat deze pompoensoep nog een andere verrassende gast. Kunnen je gasten hem detecteren? © .


Mooi, vullend, hartverwarmend en op en top winters: de adjectieven voor dit recept zijn legio.
Mooi, vullend, hartverwarmend en op en top winters: de adjectieven voor dit recept zijn legio. © .


Een kommetje van deze witloofsoep bevat heel wat lekkere brokjes. Omdat die allemaal apart bereid worden, heb je iets meer werk, maar dat valt best mee. (Zeker gezien het overheerlijke resultaat.)
Een kommetje van deze witloofsoep bevat heel wat lekkere brokjes. Omdat die allemaal apart bereid worden, heb je iets meer werk, maar dat valt best mee. (Zeker gezien het overheerlijke resultaat.)© .


Het aardse eekhoorntjesbrood leent zich erg goed als basis voor stevig doorsmakende soepen. Dat doet het hier ook. Ondanks de zelfgemaakte griesmeelknoedels is het een lichte start van een winterse maaltijd.
Het aardse eekhoorntjesbrood leent zich erg goed als basis voor stevig doorsmakende soepen. Dat doet het hier ook. Ondanks de zelfgemaakte griesmeelknoedels is het een lichte start van een winterse maaltijd. © .


Aardperen, hazelnoten en spek: de combinatie van die drie ingrediënten is zo fantastisch lekker dat het lijkt alsof ze enkel bestaan om samen gegeten te worden. Deze soep is een ode aan hun samenwerking.
Aardperen, hazelnoten en spek: de combinatie van die drie ingrediënten is zo fantastisch lekker dat het lijkt alsof ze enkel bestaan om samen gegeten te worden. Deze soep is een ode aan hun samenwerking. © .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content