'Water met een smaakje', zo worden alcoholvrije distillaten soms omschreven. Dat is in veel gevallen wellicht neerbuigend bedoeld, maar au fond is dat wat het is.
...

'Water met een smaakje', zo worden alcoholvrije distillaten soms omschreven. Dat is in veel gevallen wellicht neerbuigend bedoeld, maar au fond is dat wat het is. Sterke drank wordt gemaakt door producten als graan te laten fermenteren. De suikers die daarbij vrijkomen, worden omgezet in alcohol. Om dat alcoholpercentage op te krikken, wordt de vloeistof vervolgens gedistilleerd, een proces waarbij 'overtollig water' wordt gescheiden van de rest van de drank door verwarming en verdamping. Heel dat proces zorgt voor een uniek smaakpalet. Wil je een alcoholvrij product creëren, dan heb je grosso modo twee opties. Ofwel vertrek je vanuit een alcoholhoudende drank waaruit je de alcohol met een omgekeerd proces wegdistilleert, ofwel trek je via stoomdistillatie de de essentiële oliën en dus smaak uit de botanicals. Resultaat blijft min of meer hetzelfde: water met een smaakje, maar dat hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn. Om het verlies aan smaak door het schrappen van alcohol te compenseren, werken alcoholvrije stokers immers met uitgekiende kruiden- en smaakmakercombinaties. En dat levert soms heel geslaagde aperitiefdranken op. Een selectie van eigen bodem. 1 - Nona June is al enkele jaren de lieveling van heel wat topchefs dankzij de uitgesproken citrussmaak en kruidige toetsen. 29,90 euro voor 70 cl. 2 - Jeneverproducent Fryns geeft zijn Spice het pittige gevoel van een alcoholisch drankje door het gebruik van limoen, gember en een tikkeltje chili. 24,99 euro voor 70 cl. 3 - Adam & Eve zijn de alcoholvrije broer en zus in de familie van de Antwerpse stokerij X-Beverages. Adam staat garant voor een kruidige citrussmaak, bij Eve krijg je een floraal aroma. 39,90 euro voor een duo. 4 - No Ghost in a Bottle gooit hoge ogen als veelzijdig alternatief voor gin. Komt in drie varianten: Herbal Delight, Ginger Delight en Floral Delight. 24,99 euro voor 70 cl. 5 - Ginoo van Sterkstokers won als eerste non-alcoholische 'gin' ooit een zilveren medaille op de USA Spirits Ratings. 29 euro voor 70 cl. 6 - Per fles Bôtan heeft kruidenkweker Wim Maes 350 gram verse kruiden nodig. Beschikbaar in drie varianten en twee kant-en-klare cocktails. 42 euro voor 50 cl. 7 - Nudo van de stokerij Albatross Liquors uit Outrijve is gebaseerd op een echt ginrecept. Er werden geen smaakstoffen of bewaarmiddelen toegevoegd. 18,95 euro voor 70 cl. 8 - De drie keer gedistilleerde Botaniets zou alles hebben wat een echte gin ook moet hebben: de kruidige smaken van jeneverbes, rozemarijn en kardemom. 31,95 euro voor 50 cl. Benieuwd naar meer?Hier onderwerpen we zes Belgische flessen aan een smaaktest. Kies bij alcoholvrij mixen voor een zachte tonic, anders zal die het distillaat volledig domineren. .