Tour du vin: santé et au revoir – Sèvres – Parijs / Champs-Élysées

Wijngaard © iStock

Wijnsommelier Lotte Wolf selecteert telkens een bijzondere wijn op maat van de Touretappe van de dag.Op de laatste dag van de tour drinken we Henri Giraud, Fût de Chêne, Champagne, 2000 en Jerome Dehours, Grande Réserve, Sergio Herman cuvée, Champagne, NV

Tour du vin: santé et au revoir - Sèvres - Parijs / Champs-Élysées
© gf

Naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk kruipt de Nederlandse wijnsommelier Lotte Wolf in de pen, helemaal in teken van het edele vocht. Voor haar blogTour du Vinfietst ze langs de wijngaarden en selecteert ze elke tourdag een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners zich op dat moment bevinden.

Dag 21: Sèvres – Parijs / Champs-Élysées

Le grande finale! De allerlaatste Tourdag. Een dag met vooral veel show. Daar kunnen we natuurlijk maar één wijn bij drinken: champagne! En het is nooit te vroeg voor een goed glas champagne. Al voordat de Tourrenners zwetend over de finishstreep komen, zitten wij aan de bubbels. Dat doen we met een champagne die ik zelf heb samengesteld voor Sergio Herman: de Grande Réserve van het natuurlijke en pittoreske domein Jerome Dehours.

Een andere topper die past bij een spannende finish is de Fût de Chêne van Henri Giraud. De perfecte champagne om bruisend en in stijl de Tour te beëindigen.

Jerome Dehours is verkrijgbaar via www.sergiohermanshop.com en Henri Giraud via www.pasteuning.nl

Jerome Dehours

Jerome is een zeer gedreven, fanatieke, rock-‘n-roll-wijnmaker. Zijn wijngaarden liggen in de Marnevallei, waar voornamelijk de pinot meunier is aangeplant. De naam van de druif verwijst naar meel (eigenlijk molenaar), omdat de bladeren van de druif door de lichte beharing bijna bestoven lijken met een laagje meel. Meunier wordt helaas gezien als het mindere druivenras van de Champagne. Ik ben het daar pertinent niet mee eens. Indien goed ‘getemd’, is dit mijn favoriete champagnedruif. By far!

Henri Giraud

Het domein van de familie Giraud ligt in het dorpje Aÿ. Hier is de pinot noir heer en meester. De stijl van Giraud is zeer elegant, speels, kruidig met een zachte mousse en lange afdronk. Giraud laat zijn topcuvée, de Fût de Chêne, enkel op hout uit het Argonnebos rijpen. In dit betoverende bos ten noorden van de Champagne staan van honderden jaren oud. Voor iedere boom die Giraud kapt om een vat te maken, plant de familie een nieuwe aan. Zo blijft het sprookjesbos bestaan.

Overige champagnes

Iemand stelde mij ooit de vraag: Wanneer de hele wijnwereld kapot zou gaan en je mag één wijngebied redden, welk zou het zijn? Toen heb ik, ondanks mijn grote liefde voor Zuid-Afrika, toch voor de Champagnestreek gekozen. Ik ben nog steeds niet zeker van mijn keuze; het liefste zou ik natuurlijk alle mooie gebieden redden. Gelukkig was het slechts een suffe vraag. 🙂

Andere favoriete champagnehuizen, in willekeurige volgorde, zijn:

Egly-Ouriet, Jacques Lassaigne, Françoise Bedel, Billecart-Salmon, Collet, Larmandier-Bernier, Vouette & Sorbee, Bollinger, Doyard, Jacques Selosse en Lelarge Pugeot.

En er zijn er nog veel meer! Echt de moeite waard om hier eens een weekend (of weekje)

Lotte Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content