Tour du vin: Muret – Rodez
Wijnsommelier Lotte Wolf selecteert telkens een bijzondere wijn op maat van de Touretappe van de dag. Vandaag drinken we Dédicace, chenin blanc, Domaine Rives-Blanques, Limoux, 2009
Naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk kruipt de Nederlandse wijnsommelier Lotte Wolf in de pen, helemaal in teken van het edele vocht. Voor haar blog Tour du Vin fietst ze langs de wijngaarden en selecteert ze elke tourdag een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners zich op dat moment bevinden.
Dag 13: Muret – Rodez
Even tijd om op adem te komen. Vandaag geen bergen maar de Tarn die met de Tourrenners speelt. Maar hoewel ze door de Gaillac fietsen, een van de oudste Franse wijngebieden, kiezen we toch voor Limoux. De Gaillac produceert voornamelijk zoete wijnen, en die hebben we nou net in de Jurançon gedronken…
We kijken iets verder dan onze neus lang is. Naar de wijngaarden van Limoux, niet ver van Muret. Dit is een tamelijk onbekend gebied met veel bijzondere wijnen. Zelfs de chenin blanc (die voornamelijk in de Loire staat) heeft hier een prachtige hoofdrol. De chenin blanc van het Nederlandse Domaine Rives-Blanques is echt uitstekend. De druiven hebben hier bovendien het beste uitzicht: de hele Pyreneeën zijn zichtbaar!
Verkrijgbaar bij Pasteuning
Wat een uitzicht
Op de uitlopers van de Pyreneeën ligt het gebied Limoux. Vanwege de hoge ligging (350 meter) zijn hier andere druivenrassen aangeplant dan op het plateau eronder. De chenin blanc-druif doet het hier perfect, net als de autochtone mauzac-druif. Door de hoogte verbranden de druiven niet en de ligging dicht bij zee zorgt ook nog eens voor frisse lucht!. De globetrotters Jan en Caryl Panman woonden bijna overal ter wereld, en kochten in 2001 dit pareltje van een domein. De wijngaarden van Rives-Blancques zijn ouder dan de meeste andere en de cultuur van het wijn maken is hier zelfs nog veel ouder.
Oudste mousserende wijn ter wereld
In Limoux werd voor het eerst in de geschiedenis mousserende wijn gemaakt! Al beweren de champagnisten anders. Maar meer dan een eeuw voordat Dom Perignon het ‘drinken van sterren’ introduceerde in de Champagne, produceerden Benedictijner monniken hier al hun eerste hemelse drank. Ook Rives-Blanques creëert een drietal mousserende wijnen die zeker het proberen waard zijn! Bij de lunch dan maar? Ik zeg: ‘It’s never to early for bubbles!’
Lotte Wolf
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier