Tour du Vin: Bourg de Péage – Gap

Wijnsommelier Lotte Wolf selecteert voor elke etappe van de Ronde van Frankrijk een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners die dag de ziel uit hun lijf pedaleren. Vandaag drinken we: Clairette de Die, Tradition, Achard-Vincent

Tour du Vin: Bourg de Péage - Gap
© gf

Naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk kruipt de Nederlandse wijnsommelier Lotte Wolf in de pen, helemaal in teken van het edele vocht. Voor haar blogLienTour du Vin/Lienfietst ze langs de wijngaarden en selecteert ze elke tourdag een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners zich op dat moment bevinden.

Dag 16: Bourg de Péage – Gap

We zijn in de Drôme, een echte droom. De Tourrenners fietsen vandaag door de stad Die. En: ‘When in Rome, do as the Romans do’. Dus gaan we aan de Clairette de Die van Achard-Vincent, de traditionele wijn van deze streek. Al zes generaties lang levert dit domein biodynamische, lichtzoete, licht-mousserende wijnen. De Clairette de Die bevat maar 7% alcohol en is dus perfect voor een zomerse avond in combinatie met aardbeitjes en slagroom. Pootjes omhoog en santé!

Verkrijgbaar via: www.vinoblesse.nl

Pet-Nat?

Tour du Vin: Bourg de Péage - Gap
© LW

Het is nooit een slecht moment om een glas bubbels te drinken. Oké dan… bijna nooit. De bekendste bubbel is natuurlijk de champagne. Maar al ver voor het ontstaan van champagne was er al de pétillant-naturel, oftewel de pet-nat. Vrij vertaald: natuurlijk mousserend. Deze wijn is gemaakt volgende de methode ‘ancestrale’, de methode van de voorouders./Para

ParaEigenlijk is het een heel logische methode. Bij de vergisting van druiven komt er koolzuur vrij. Normaal gesproken wachten de wijnmakers totdat de wijn geheel droog is vergist, om hem vervolgens te bottelen. Bij deze methode bottelen de wijnmakers de wijn al voordat hij helemaal is uit vergist. Daardoor borrelt hij nog door in de fles. Het koolzuur heeft geen uitweg en creëert dus een lichte, natuurlijke bubbel. Clairette de Die is volgens dit proces gemaakt.

Ook andere delen van de wereld ‘ontdekken’ de pet-nat. De Loirevallei creëert echte pareltjes en zelfs in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland wordt deze pure, natuurlijke wijn tegenwoordig gemaakt. Met uitzondering van de Die is de pet-nat meestal droog. Ik hoop van harte dat de trend doorzet en we vaker van deze natuurlijke bubbels mogen genieten. Misschien een ideetje voor een strandtent…?

Lotte Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content