De keuken van Evelien Swiers is eenvoudig en recht voor de raap. Geen schuimpjes en opsmuk, maar borden waarin topingrediënten schitteren in hun eenvoud. Het menu ontstaat uit het aanbod van het seizoen: een nauw contact met de boer zorgt voor de nodige inspiratie. Zo wordt asperge gecombineerd met prei en vlierbloesem en krijgt de zalmforel het gezelschap van rozen en bietjes. Bij de lunch proef je een tweegangenmenu, 's avonds kies je uit vier of vijf gangen. Vriend en sommelier Raf Rombouts kiest bijpassende wijnen uit de onconventionele wijnkaart vol verrassende en speelse natuurlijke wijnen. Ook wild gegiste geuze krijgt een plaats in de spotlights.
...

De keuken van Evelien Swiers is eenvoudig en recht voor de raap. Geen schuimpjes en opsmuk, maar borden waarin topingrediënten schitteren in hun eenvoud. Het menu ontstaat uit het aanbod van het seizoen: een nauw contact met de boer zorgt voor de nodige inspiratie. Zo wordt asperge gecombineerd met prei en vlierbloesem en krijgt de zalmforel het gezelschap van rozen en bietjes. Bij de lunch proef je een tweegangenmenu, 's avonds kies je uit vier of vijf gangen. Vriend en sommelier Raf Rombouts kiest bijpassende wijnen uit de onconventionele wijnkaart vol verrassende en speelse natuurlijke wijnen. Ook wild gegiste geuze krijgt een plaats in de spotlights. Tweegangenmenu 30 euro, driegangenmenu 40 euro, viergangenmenu 53 euro. Van Colenstraat 8, 2530 Boechout, restaurantjacqueline.be.Maandag en dinsdag gesloten. Patissière Mico Cheung leerde de knepen van het vak bij maîtres pâtissiers in Frankrijk en Hongkong. Samen met haar man, chef Jonathan Leung, opende ze Mico's Bistro, waar lokale producten worden omgetoverd tot Aziatisch geïnspireerde gerechten. Hun groenten halen ze bij de wilde boeren van Ons Logisch Voedsel (onslogischvoedsel.be). Proef de pannenkoek met lente-ui en buikspek en je bent voor eeuwig verknocht aan deze plek. Ook mag je hier niet vertrekken zonder de zelfgemaakte dumplings - van klassiekers tot knalroze varianten met biet - geproefd te hebben. Uiteraard zijn de desserts volledig uit de kunst. Denk aan Japanse cotton cheesecake of een bergamot-crème-brûlée- taartje. Hier drink je een glas natuurlijke wijn of een van de eigenzinnige drankjes, zoals een ijskoude matchathee of een black sesame latte. Gerechten tot 19 euro. Kasteelpleinstraat 53, 2000 Antwerpen. Zondag en woensdag gesloten. Het charmante, witgekalkte vissershuisje van zijn ouders is door chef Willem Hiele omgevormd tot een toevluchtsoord voor liefhebbers van verfijnde bordjes. Groenten komen deels uit eigen tuin - wie rondwandelt ziet asperges, erwtjes en kruiden groeien - en deels van de biologische boerderij Monde des Milles Couleurs van Dries Delanote. En Willem zorgt er als ambassadeur van North Sea Chefs voor dat de vis duurzaam gevangen is in de Noordzee. Een avond hier is een heuse culinaire trip die bestaat uit een Kleine (5 gangen) of Grote Wandeling (7 gangen). Gastvrouw Shannah kiest de wijnen, maar maakt ook een non-alcholisch drankje met fris groen uit de kruidentuin. Lunch 58 euro. Vijfgangenmenu 70 euro, zevengangenmenu 95 euro. Pylyserlaan 138, 8670 Koksijde, restaurant.willemhiele.be. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten. Horecaondernemer Yvan Janssens liet zijn brasserie een make-over ondergaan naar een restaurant waar groenten van eigen kweek de hoofdrol spelen. Zo liggen op zowat alle borden boven- gemiddeld veel groenten en kruiden. Na een reeks voorgerechten om te delen - asperges met marjolein en spek, tomatensla met vlierbloesem - duiken ook bij de hoofdgerechten uit het degustatiemenu veel ingrediënten van eigen oogst op. Zowel bij de kalfsribeye als bij een wijting met chiligelei komt een grote kom groenten uit de tuin. Voor wie à la carte eet zijn er originele vegetarische opties, zoals allerlei bereidingen van knolselder. Het restaurant kreeg een bijzondere vermelding in de groene Gault & Millau, een editie waarin de culinaire gids op zoek ging naar creatieve groenterestaurants. Voorgerecht 14 tot 22 euro, hoofdgerecht 26 tot 41 euro. Pierstraat 311, 2550 Kontich, condacum.be.Woensdag- en zondagavond en zaterdagmiddag gesloten. Jonas en Laurence Haegeman, broer en zus, hebben de keuken overgenomen van het familierestaurant dat hun ouders ruim twintig jaar geleden oprichtten. Zij sturen de gerechten in een pure, natuurlijke richting. Daarbij hebben ze veel aandacht voor lokale groenten en wildgeplukte kruiden uit de Vlaamse Ardennen. Die combineren ze met duurzaam gevangen Noordzeevis of vlees en gevogelte van kleinschalige producenten. Alle gerechten doen hier licht aan - in plaats van een klassieke saus gebruikt het duo liever een zelfgemaakte bouillon. Zeker wie het groentemenu kiest, eet hier gezond. De inrichting past naadloos bij de pure gerechten. Driegangenmenu 45 euro, viergangenmenu 55 euro, vijfgangenmenu 65 euro.Kasteelstraat 5, 9660 Brakel, devijfseizoenen.be.Maandag en dinsdag gesloten. Sara Lenzi, een jonge Napolitaanse die in Brussel belandde, is vastbesloten wat kleur te brengen in de vrij grauwe wijk rond Brussel-Zuid. Achter de grote ramen bevindt zich een rechthoekige ruimte met een grote gastentafel, een wand- rek vol eerlijke producten en een centraal eiland in licht hout waarop het verleidelijke buffet is uitgestald. Alle producten zijn van lokale herkomst: groenten van Vert d'Iris (Anderlecht), vis van Pintafish (Leuven) en vlees van de Ferme de L'Escafène (Ragnies). Elke eerste zondag van de maand kun je hier terecht voor de pranz, een uitstekende Italiaanse lunch voor 25 euro.Dagschotel 15 euro, groentebuffet 11 euro. De Mérodestraat 29, 1060 Brussel, entrenousbxl.com.Zaterdag en zondag gesloten. Deze 'Oriental Natural Eatery' combineert de Marokkaanse en Libanese keuken met de slowfoodprincipes. Een zeldzaamheid in de hoofdstad, die bij steeds meer klanten in de smaak valt. Alles speelt zich af in een lange gang met ruwe bakstenen muren. Het bleekgroene plafond verwijst naar de sfeer van de eethuisjes in Beiroet en Caïro. De Horia-schotel zet de toon als het gaat om de kwaliteit van de gerechten: champignons met kaneelsmaak, tabouleh met platte peterselie, geparfumeerde rijst, net niet gekonfijte witte kool of smaakvolle kefta's. Als suggestie is er bovendien de verbluffende aubergine-charmoula, een vegetarische schotel die bestaat uit een tongstrelende aubergine bedekt met spinazie en komijnsaus. Voor de drank kies je uit bieren van de Brasserie de la Senne of de voortreffelijke Marokkaanse syrah Tandem (37 euro) van Alain Graillot. Voorgerecht 5,20 euro, hoofdgerecht 8,50 tot 15 euro, menu 28,50 euro. Borgval 7, 1000 Brussel, horia.be.Zondag en maandag gesloten. Nona is gewoonweg een verkorting van 'no name'. Op het menu staan echte pizza's, maar wel op zijn Belgisch, want zowat alle ingrediënten zijn lokaal. Een opvallend voorbeeld is de memorabele 'From Dries, with Love', een creatie op basis van seizoensgroenten. Het basisprincipe is de 'witte pizza', dus zonder tomatensaus, maar wel met Belgische mozzarella (jawel, die bestaat!) van Patrick Cornelissen (Buffl'Ardenne). Als garnituur zijn er bijvoorbeeld goudgele spruitjes en plakjes rauwe witte radijs. Kortom, een originele combinatie die zowel zacht als krokant is, met uitzonderlijke producten van onder meer Dries Delanote uit Ieper, op smaak gebracht met schilfers parmezaan. En dat alles op een fijne, smaakvolle pizzabodem, zacht in het midden en stevig aan de randen. Pizza 8,90 tot 13,90 euro. Sint-Katelijnestraat 17-19, 1000 Brussel, nonalife.com.Alle dagen open Korte keten, biologische landbouw, eerlijke handel, zero waste, duurzaamheid, sorteren, composteren, recycleren... Le Local, ook weleens omschreven als een 'culinaire broedplaats', heeft al een stevige reputatie verworven. De gerechten zijn dan ook van hoog niveau. Praktisch gezien komt dit neer op drie menu's (vlees, vis of vegetarisch), aangepast aan de seizoenen en de beschikbare groenten (tarama van haddock en radijs, rundercarpaccio, aardbeien, munt...). Wij vielen voor de sobere inrichting met gerecycleerde materialen, waaronder stoelen en tafels die ooit dienstdeden in de kantoren van de Europese Commissie. Mis vooral de woensdag niet, want onder de naam 'Marrecredi' staat er dan telkens een gastkok aan het fornuis. Meteen een leuke manier om de identiteit van het restaurant te relativeren. En de drank? We beperken ons tot de zelfgemaakte kombucha en andere vruchtenkefirs voor 4 euro. Lunch 14 tot 20 euro, menu 33 euro. Langehaagstraat 51, 1000 Brussel, lelocalbxl.be.Zondag en maandag gesloten. La Ferme à l'arbre is een mooi project dat volledig focust op bio. Daarbij gaat het niet al-leen om groenten, maar ook om blonde d'Aquitaine-rundvlees, Duroc-varkensvlees en legkippen. Deze heerlijke, gezonde producten worden allemaal verwerkt in dit restaurant. Michel Damoiseau zorgt hier voor een 100% from farm to fork-beleid, wat resulteert in een geraffineerde lokale keuken. Kraakverse bereidingen, huisgemaakte fonds voor sauzen en dagverse groenten. Voor minder doen ze het hier niet. Wij waren alvast helemaal in de ban van de pavé de boeuf de la ferme. Dat malse, smaakvolle vlees bewijst dat de rijping niet altijd de kwaliteit bepaalt. Wat de drank betreft vermelden we graag de Badjawe, een blond biertje dat ter plaatse wordt gebrouwen. Voorgerecht 10 tot 18 euro, hoofdgerecht 23 tot 25 euro, formule voorgerecht en hoofdgerecht 29 euro. 43, rue de Liège, 4450 Lantin.Zondag, maandag, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond en zaterdagmiddag gesloten. Het restaurant van Tanguy De Turck ligt in het hart van het prachtige Pays des Collines. Hij gebruikt de beste producten van zijn streek, van de oude fruitsoorten van Edmée Hooghe tot de bean-to-bar-chocolade van Cédric De Taeye. Hij voelt zich helemaal thuis binnen de muren van een stijlvol kasteeltje uit 1620, omringd door een wilde tuin. De elegante ruimte met de oude natuursteen harmonieert perfect met de sobere aankleding. Prachtige schilderijen, fluweelzachte grijze stoelen, houten tafels en fraai smeedwerk maken het plaatje af. Het menu getuigt van een verrassende gulheid. We vermelden alleen de krab met een dripping van paprika, de lamsfilet met een fijne salade en een oriëntaalse saus, en het naar een verfrissende boswandeling smakende dessert van rode vruchten, sorbet van basilicum-limoen-dragon en chocolade. Tweegangenlunch 21 euro, driegangenmenu 32 euro, viergangenmenu 51 euro, vijfgangenmenu 62 euro, zesgangenmenu 73 euro. 23, rue Docteur Degavre, 7880 Flobecq, levieuxchateau.be.Zondag, maandag en dinsdag gesloten. Caroline Stevenart is de drijvende kracht achter Tero. Zij opteert resoluut voor een vitale voeding met de nadruk op planten als fundamentele brandstof voor ons lichaam, in combinatie met de producten van de Ferme des Rabanisse (groenten en vlees). De chef put uit het repertoire van de wereldkeukens, met onder meer gekonfijte venkel, zeewiertartaar, tatin van knolletjes of hummus van de dag. En dit alles om te delen en samen te genieten. Het interieur kan het best worden omschreven als puur: metalen pilaren, boomstammen tegen de muren, stoelen met pied-de-poule-bekleding. Ook qua wijn werd niets aan het toeval overgelaten, om alleen maar Marcel Lapierre en Fanny Sabre te vermelden. Koud gerecht 7 tot 15 euro, warm gerecht 7 tot 14 euro. 56, rue de Champles, 1301 Bierges, tero-restaurant.com.Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Dit familierestaurant is sinds 1982 een vaste waarde in Namen. Christiane en Willy gaan prat op hun liefde voor de streek. De nadruk ligt vooral op lokale producten: verse groenten uit de moestuin van Haltinne, forel van Chêneau (Annevoie), kazen van de Ferme Keirse, vlees van Jambjoule in Villers-sur-Lesse. De lijst lokale kwaliteitsleveranciers is indrukwekkend. Helemaal in overeenstemming met deze filosofie is het rustieke interieur met de blootliggende balken en de toog met houtsnijwerk. De eigenaars kiezen dan ook voor een rustig leven ver van alle drukte. Twee belangrijke specialiteiten: de gestoofde forel in escavèche op Naamse wijze en de americain, die alleen in het weekend op het menu staat. Tweegangenlunch 17 euro, driegangenmenu 22 euro, voorgerecht 9 tot 17 euro, hoofdgerecht 16 tot 25 euro.43, rue du Président, 5000 Namen.Maandag en dinsdag gesloten.