Tot de helft minder groenten door hitte

© AFP

De Europese groenteverwerkers luiden de alarmbel over de aanhoudende droogte. ‘De ergste situatie van de voorbije veertig jaar’ voor de groentetelers en -verwerkers, klinkt het. Voor sommige soorten valt de oogst tot 50 procent lager uit.

‘Door het hete en droge weer in juli in de meeste streken van Europa, blijven de groenten getroffen en valt de opbrengst van de oogst fors terug. Vandaag is de situatie voor de groentetelers en -verwerkers de meest ernstige van de voorbije veertig jaar’, aldus Profel, de Europese organisatie van fruit- en groenteverwerkers.

2018 is het derde jaar op rij dat de sector af te rekenen heeft met uitzonderlijke weersomstandigheden. De hitte en droogte treffen dit jaar vooral de producenten van diepvriesgroenten en groenteconserven. De mindere oogst leidt tot beperkte en onregelmatige leveringen van verse groenten aan de fabrieken. Hierdoor stijgt de productiekost en minder verwerkte producten, stelt de sector.

Ongerust over wintergroenten

Voor erwten is er bijvoorbeeld sprake van een 20 tot 50 procent kleinere oogst. Ook voor bonen lopen meldingen binnen van oogsten tot 50 procent kleiner. Voor ajuinen ligt de oogst volgens de sector 15 tot 50 procent lager. Voorts is er ook impact voor courgettes en spinazie.

Een bijkomend gevolg is dat in vele streken de telers omwille van de droogte momenteel geen tweede maal gewassen kunnen zaaien. En zo is er ook ongerustheid voor de herfst- en wintergroenten, bijvoorbeeld kool, spruiten en prei. ‘Voor deze gewassen is het nu reeds duidelijk dat het te droog geweest is en de opbrengst bijgevolg duidelijk onder het gemiddelde zal liggen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content