Toprestaurant ‘Comme chez Soi’ viert 90ste verjaardag

Lionel Rigolet (midden), geflankeerd door Pierre Wynants en Laurence Wynants. © Belga

Het Brusselse tweesterrenrestaurant ‘Comme chez Soi’ mag dit jaar negentig kaarsen uitblazen. Dat wordt gevierd met enkele uitzonderlijke culinaire avonden die in teken staan van belangrijke data in de geschiedenis van het eethuis.

‘Comme chez Soi’ viert dit jaar zijn 90ste verjaardag. Het Brusselse tweesterrenrestaurant organiseert op zondag 19 juni daarom een zogenaamde ‘Rally & Gastronomie’, waarbij verschillende plaatsen die belangrijk waren voor de geschiedenis van ‘Comme chez Soi’ in de kijker worden gezet, telkens met de nodige lekkernijen.

Daarnaast wordt ook nog een verjaardagsavond georganiseerd op drie andere data in 2016 en 2017, die elk naar een belangrijke periode in de geschiedenis van het restaurant verwijzen.

Op 19 juni 1926 richt George Cuvelier het kleine buurtrestaurant ‘Chez George’ op aan de Lemonnierlaan in Brussel, dat hij met het hele gezin uitbaat. Al snel verandert de naam van het restaurant echter naar ‘Comme chez Soi’.

Tien jaar later, op 20 september 1936, verhuist het restaurant naar het Rouppeplein, waar het vandaag nog steeds gevestigd is. Een jaar later trouwt Simone Cuvelier, de dochter van George, met Louis Wynants, die al snel aan de slag gaat in ‘Comme chez Soi’. In 1951 zet George Cuvelier een stap achteruit en nemen zijn dochter en schoonzoon de fakkel over. Onder Louis Wynants haalt het restaurant twee jaar later al zijn eerste Michelinster binnen.

Wynants’ zoon, Pierre, treedt in de voetsporen van zijn vader en gaat ook aan de slag in ‘Comme chez Soi’. In 1965 wint hij op 25-jarige leeftijd de prestigieuze Prosper Montagné-prijs voor beste kok en in 1966 helpt hij ‘Comme chez Soi’ aan een tweede ster.

Op 20 februari 1973 komt hij, wanneer zijn vader overlijdt, alleen aan het roer van het restaurant te staan en zes jaar later verdient ‘Comme chez Soi’ uiteindelijk een derde Michelinster. Het is vandaag daarmee het oudste, nog draaiende restaurant buiten Frankrijk dat ooit drie sterren haalde.

In 1994 trouwt Laurence Wynants, een van Pierre’s twee dochters, met Lionel Rigolet, die ze leerde kennen op de kokschool in Namen. Wanneer Lionel Rigolet in 2006 het roer van ‘Comme chez Soi’ overneemt, verliest het restaurant een ster. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content