Toppatissier Joost Arijs: ‘Een handvol paaseitjes smullen: dat is iets dat mensen gelukkig maakt’

Paastaart met karamel-chocolademousse, chocoladebiscuit, gebakken banaan met passievrucht en hazelnootbiscuit © kg

Vanaf dit weekend kan je de nieuwe creaties voor Pasen van Joost Arijs vinden in zijn winkels. Reden genoeg voor ons om de chocolatier en patissier een bezoekje te brengen.

Wie binnenkort een dagje flaneren in Gent of Antwerpen plant, kan ook de winkel van Joost Arijs eens verrassen met een bezoekje. Daar liggen vanaf vandaag nieuwe paascreaties op de toonbank. Zoals we ondertussen gewoon zijn van Arijs, zijn die nu ook weer om door een ringetje te halen.

“Alles moet af zijn. De winkel, de smaak van de producten, maar ook hoe ze eruit zien, hun verpakking,… Ik ben op elk vlak even perfectionistisch. Daardoor vind ik achteraf vaak nog wel dingen die beter konden, maar ik moet toch toegeven dat ik tevreden ben met deze paascreaties. Ze zien er leuk en speels uit en je krijgt er echt een lentegevoel van. Dat vind ik echt leuk, dat mensen een gevoel krijgen van de lente wanneer ze naar je producten kijken.

Of het nu ligt aan het feit dat we Belgen zijn of aan een andere reden: als we kunnen vieren, eten we ook graag chocolade. Wat is jouw favoriete feestgelegenheid?

Joost Arijs aan het werk
Joost Arijs aan het werk© kg

“Op chocoladegebied vind ik Pasen en Sinterklaas natuurlijk heel leuk. Weet je wat het plezantste is? Iedereen is gewoon blij als hij op die momenten iets van chocolade koopt. En dan een handjevol paaseitjes smullen: dat zijn van die dingen die mensen gelukkig maken.”

Welke paaseitjes zijn het meest geliefd?

“Wij proberen ze altijd in een assortiment te verkopen, zodat onze klanten van alles wat kunnen proeven. Maar als mensen specifiek vragen naar één soort eitje, dan is het vaak melkchocolade met een vulling van hazelnootpraliné.”

De klassieker.

“Ja. De pure chocolade met fleur de sel is ook wel in trek. Nu, als ik er eentje moest uitkiezen, zou ik toch ook gaan voor een eitje met praliné!”

Jij hebt wel wat met tradities, juist?

“Je mag niet te ver afdwalen van het traditionele. Als patissier maak ik dingen die lekker en niet alledaags zijn, maar we gaan er ook niet te ver in. Als je niet op voorhand weet dat een combinatie lekker zal zijn, gebruik ik hem niet. Ik wil dingen die herkenbaar zijn.”

Toppatissier Joost Arijs: 'Een handvol paaseitjes smullen: dat is iets dat mensen gelukkig maakt'
© kg

“Datzelfde principe vind ik ook met paasfiguurtjes belangrijk en daarom heb ik chocoladen kippen, klokken en eieren. En dan probeer ik dat op zo’n speelse manier te brengen dat het toch op een of andere manier vernieuwend is. Ik wil een traditionele smaak altijd zo goed en zo origineel mogelijk brengen.”

Vind je de oorsprong van je producten belangrijk?

“Ik vind het belangrijk dat we met kwalitatieve producten werken. Voor chocolade betekent dat vaak dat ze fairtrade zijn en dat er dus zorg gedragen wordt voor de boeren die onze chocolade maken. Zo creëer je een product dat van begin tot einde met liefde behandeld is. Het is ook belangrijk: als de boeren niet meer van hun arbeid kunnen leven en ermee stoppen, hebben we geen chocolade meer.”

En eerlijk: dat zou nu toch wel zonde zijn.

Zie jij de paastaart met karamel-chocolademousse, chocoladebiscuit, gebakken banaan met passievrucht en hazelnootbiscuit op Pasen wel zitten? Vanaf dinsdag 22 maart t.e.m. Paaszondag 27 maart kan je die bestellen. De andere paasartikelen zijn nu wel al te koop: neem voor meer informatie een kijkje op de site van Joost Arijs.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content