De Waalse chocolatier Dimitri Salmon won de nationale preselectie voor creatieve topchocolatiers tijdens de vierdaagse vakbeurs Broodway in Kortrijk Xpo. Hij onderscheidde zich van vijf andere kandidaten.

De 42-jarige Salmon stak er met kop en schouders boven uit. Vooral de ervaring speelde een grote rol bij de keuze voor de Waal. Salmon eindigde al eens tweede op de World Chocolate Masters in 2009.

De chocolatiers moesten sierstuk uit chocolade maken van een meter hoog, met als thema "Architectuur van de Smaak". Daarnaast stonden ook chocoladegebak opgebouwd uit verschillende lagen, een gemouleerde praline en een gastronomisch chocoladedessert op basis van een klassiek Belgisch recept met een hedendaagse touch op het programma. En de werkmethode werd onder de loep genomen.

In de 15-koppige jury zat het kruim van de Belgische patisserie en gastronomie, waaronder Herman Van Dender, hofleverancier, Bernard Proot van patisserie Del Rey en bekend van het televisieprogramma 'de Meesterbakker' en Peter Goossens van sterrenrestaurant Hof Van Cleve.

Salmon, eigenaar van La Dacquoise in het Henegouwse Gozée, kan nu beginnen aan de voorbereidingen op het concours in Parijs. Daar nemen 18 andere nationale afgevaardigen het tegen hem op. 'Het is de bedoeling dat hij zijn kwaliteiten aanscherpt en dat hij ook zijn recepten nog wat herwerkt', aldus Frederic Janssens van Barry CallebautJanssens. (Belga/DB)

De Waalse chocolatier Dimitri Salmon won de nationale preselectie voor creatieve topchocolatiers tijdens de vierdaagse vakbeurs Broodway in Kortrijk Xpo. Hij onderscheidde zich van vijf andere kandidaten. De 42-jarige Salmon stak er met kop en schouders boven uit. Vooral de ervaring speelde een grote rol bij de keuze voor de Waal. Salmon eindigde al eens tweede op de World Chocolate Masters in 2009.De chocolatiers moesten sierstuk uit chocolade maken van een meter hoog, met als thema "Architectuur van de Smaak". Daarnaast stonden ook chocoladegebak opgebouwd uit verschillende lagen, een gemouleerde praline en een gastronomisch chocoladedessert op basis van een klassiek Belgisch recept met een hedendaagse touch op het programma. En de werkmethode werd onder de loep genomen. In de 15-koppige jury zat het kruim van de Belgische patisserie en gastronomie, waaronder Herman Van Dender, hofleverancier, Bernard Proot van patisserie Del Rey en bekend van het televisieprogramma 'de Meesterbakker' en Peter Goossens van sterrenrestaurant Hof Van Cleve. Salmon, eigenaar van La Dacquoise in het Henegouwse Gozée, kan nu beginnen aan de voorbereidingen op het concours in Parijs. Daar nemen 18 andere nationale afgevaardigen het tegen hem op. 'Het is de bedoeling dat hij zijn kwaliteiten aanscherpt en dat hij ook zijn recepten nog wat herwerkt', aldus Frederic Janssens van Barry CallebautJanssens. (Belga/DB)