Tonnen voedsel dreigen verspild te worden door Amerikaanse handelsoorlog

Een voedselbank in Los Angeles. © REUTERS

De Amerikaanse voedselbanken staan voor grote uitdagingen. Tonnen voedsel riskeren er te bederven door het enorme overaanbod. Dat zegt de Volkskrant.

De handelsoorlog van de Amerikaanse president Trump blijft niet zonder gevolgen. Tal van Amerikaanse boeren blijven met een overschot zitten omdat ze wel even veel geproduceerd hebben als anders, maar hun oogst niet meer kwijt kunnen aan grootafnemers China en Mexico. De hoge importtarieven maken het voor die landen te duur om Amerikaans voedsel te kopen. Ook binnen de Amerikaanse grenzen vinden ze er geen afzetmarkt voor. Daardoor zien de landbouwers er hun inkomen met bijna twintig procent krimpen.

Om de boeren tegemoet te komen, koopt de regering nu enorme voorraden vlees, melk , fruit en noten op. Dat voedsel moet via de voedselbanken terechtkomen bij armere gezinnen. Tot nu toe krijgen die voedselbonnen, maar Trump wil die volgend jaar vervangen door voedselpakketten.

Race tegen de tijd

Dat de voedselbanken meer middelen krijgen, klinkt op het eerste zicht enkel positief. Toch stelt het de instellingen voor enorme uitdagingen. Omdat er meer voedsel ter beschikking zal zijn, zal er meer geld vrijgemaakt moeten worden voor de distributie en opslag. Feeding America, een netwerk van tweehonderd voedselbanken, spreekt over honderden miljoenen dollars. Daarbij zou het ook wel eens te veel van het goede kunnen zijn, waardoor de voedselbanken al dat eten niet voor de vervaldatum bij de hulpbehoevende gezinnen zouden kunnen krijgen.

Veertig miljoen Amerikanen zijn afhankelijk van de voedselsteun.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content