Met 242 sterrenrestaurants is Tokio voor de zesde keer op rij wereldleider van de gastronomische keuken. De Japanse metropool telt in totaal veertien gastronomische restaurants met de hoogste onderscheiding van drie Michelinsterren. Dat zijn er twee minder dan vorig jaar. Daarnaast telt de hoofstad 53 tweesterrenrestarants, waarvan zes nieuwe, en 175 eethuizen met één ster.

Twee restaurants uit deze selectie zijn gespecialiseerd in de bereiding van fugu (kogelvis), een delicatesse die geen spek is voor elke Westerse bek. En bovendien dodelijk als de vis niet correct bereidt wordt.

Japan, dat veel belang hecht aan de prijzen, kent twee aparte Michelingidsen, een voor Tokio (en omgeving) en een voor West-Japan (Kansai) met de steden Osaka, Nara, Kobe en Kyoto. Het westen van het land heeft nu 12 driesterrenrestaurants.

Dat brengt het totaal op 27 driesterrenrestaurants (inclusief het driesterrenrestaurant in de 'omgeving' van Tokio). Daarmee doet het land van de rijzende zon nog altijd beter dan Frankrijk dat 26 driesterrenrestaurants heeft. De nieuwe Michelingids bij onze zuiderburen komt wel pas in maart 2013 uit.

Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids, steekt de loftrompet over de Japanse keuken. 'De Japanse gastronomie is nog creatiever en innovatiever dan vroeger', zegt hij. (DB)

Met 242 sterrenrestaurants is Tokio voor de zesde keer op rij wereldleider van de gastronomische keuken. De Japanse metropool telt in totaal veertien gastronomische restaurants met de hoogste onderscheiding van drie Michelinsterren. Dat zijn er twee minder dan vorig jaar. Daarnaast telt de hoofstad 53 tweesterrenrestarants, waarvan zes nieuwe, en 175 eethuizen met één ster.Twee restaurants uit deze selectie zijn gespecialiseerd in de bereiding van fugu (kogelvis), een delicatesse die geen spek is voor elke Westerse bek. En bovendien dodelijk als de vis niet correct bereidt wordt. Japan, dat veel belang hecht aan de prijzen, kent twee aparte Michelingidsen, een voor Tokio (en omgeving) en een voor West-Japan (Kansai) met de steden Osaka, Nara, Kobe en Kyoto. Het westen van het land heeft nu 12 driesterrenrestaurants.Dat brengt het totaal op 27 driesterrenrestaurants (inclusief het driesterrenrestaurant in de 'omgeving' van Tokio). Daarmee doet het land van de rijzende zon nog altijd beter dan Frankrijk dat 26 driesterrenrestaurants heeft. De nieuwe Michelingids bij onze zuiderburen komt wel pas in maart 2013 uit.Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids, steekt de loftrompet over de Japanse keuken. 'De Japanse gastronomie is nog creatiever en innovatiever dan vroeger', zegt hij. (DB)