Tips voor een laatzomers tuinfeest

Tapas zijn niet alleen lekker, ze zorgen ook voor een relaxte sfeer. Tips en recepten.

Als je gasten wil ontvangen in een ontspannen sfeer, hou dan ook de gerechten eenvoudig. Een reeks smakelijke tapas doet het altijd verrassend goed en zorgt voor een relaxte sfeer. Enkele tips. Bijvoorbeeld voor een laatzomers tuinfeestje.

Ouderwetse charme

Dek uw tafel met borden van verschillende serviezen, ideaal om de tapas en andere gezellige hapjes te serveren. Idem voor de glazen. Daarmee creëert u al een gezellig ouderwets sfeertje. Bovendien maakt dat de gasten nieuwsgierig, want elk bord of glas heeft natuurlijk een eigen verhaal.

Mediterraans Naast het traditionele aperitief (bijvoorbeeld voor de volwassenen een pineau en appelsap voor de kinderen) is een karaf water met een subtiel smaakje een verrassend alternatief. Voor het smaakje zorgen wat munt uit de tuin, schijfjes citroen of sinaasappel of een steeltje groene selderij, maar u kunt ook wat kaneel of zoethout gebruiken. Neem gewoon leidingwater. Filteren hoeft niet, laat het gewoon een paar uur in de karaf staan. Heerlijk! En in een karaf ziet het er even onverwacht als verfrissend uit.

Kies voor de hapjes verse ingrediënten, mediterrane smaken en veel kleur. Combineer bereide gerechten met hapjes die snel klaar zijn, zodat u niet de hele tijd in de keuken hoeft te staan. Een mooie salade van jong groen, een kommetje paarse olijven met wat olijfolie, een snufje komijn, een beetje sterke paprika, het sap van een citroen… Ook een kommetje met schijfjes ontpitte komkommer zorgt in een paar minuten voor een fris en kleurrijk accent.

Maak het uw gasten gemakkelijk en serveer gerechten die vlot in ‘happen’ te verdelen zijn en die ze eventueel staand kunnen verorberen met alleen een vork. Kleine glaasjes zijn ook altijd handiger dan grote. En waarom zou u bepaalde onderdelen van uw servies niet eens een andere functie geven? Serveer een slaatje of koude soep bijvoorbeeld in een wijnglas, crackers op een schoteltje of, zoals voor onze maaltijd, rabarbercompote in een mooi theekopje.

Zelfgemaakte crackers

Met kruimeldeeg kunt u heerlijke crackers maken. Rol het deeg uit en snij het in vormen naar keuze. Wij hebben het hier in langwerpige bladeren gesneden. Leg de deegvormen op een bakplaat die u met vetvrij papier hebt bedekt en prik er gaatjes in om te voorkomen dat ze tijdens het bakken gaan zwellen. Bestrijk elke vorm ruim met olijfolie met behulp van een keukenkwastje en bestrooi ze vervolgens met kruiden. Een beetje Espelettepeper, wat verse tijmblaadjes, fijngehakte rozemarijn of salie geven het geheel een heerlijke geur.

Wil u de crackers een exotisch tintje geven, bestrooi het deeg dan met ras el hanout en citroenszeste. Kruid af met zeezout en peper en zet daarna 10 minuten in de oven (voorverwarmen op 180°C) tot het deeg goudbruin en krokant is. Haal de crackers uit de oven, laat ze afkoelen op een rooster en leg ze daarna op de bordjes of schoteltjes. Smultip: serveer ze met een salsa of hummus erbij!

Geuren van hier en elders

Lichte gerechten zijn uitstekend te combineren met seizoengroenten en verse kruiden. Keuze genoeg wat dat betreft: peterselie, tijm, bieslook, munt, salie, maar ook groene selderij, eppe of pimpernel. Voor de specerijen kunt u terecht rond de Middellandse Zee: komijn, paprika, citroen en saffraan. Overigens komt saffraan, dat gebruikt wordt in het recept van de gehaktballetjes met amandel, rechtstreeks uit Iran en de kwaliteit is eersteklas. De stampers zijn lang, de geur is intens en de kleur is prachtig. Dit gerecht doet natuurlijk denken aan de Spaanse albondigas (gehaktballetjes) met amandel- en saffraansaus, zoals ze vaak in Andalusië als tapas worden bereid.

De afsluiter mag gerust zoet en zuur zijn, maar wel licht. Een salade van aardbeien en vlierbessensiroop, een rabarbercompote met roze bessen of een kersensoepje met wodka. Daar zullen uw gasten geen nee tegen zeggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content