Tijd voor langoustines: tips en recepten

© .

Hoog tijd om onze eigen langoustines opnieuw ten volle te waarderen! Onovertroffen qua smaak en fijnheid is de kreeftachtige van bij ons een ware delicatesse, die zich vooral in zomerse bereidingen van zijn beste kant laat zien.

Tot dertig jaar geleden was de Vlaamse langoustine een gekend culinair topproduct, maar toen steeds meer vissers moderniseerden en overschakelden op een andere specialisatie, slonk de visserij op langoustines zienderogen. Zonde, want de Noordzeelangoustine is (in tegenstelling tot wat je misschien denkt) een heerlijk product van hier.

Vergeet gerust een keertje in Thailand gekweekte scampi en in zoet water gekweekte reuzengarnalen en kies dus voor langoustines, ook wel Noorse kreeft genoemd. Er zijn nog enkele Oostendse rederijen die (opnieuw) langoustines aan wal brengen, maar ook Franse, Britse en Nederlandse vissers halen dichtbij huis de kleine kreeftjes op. Verder komen ze ook voor in de Middellandse Zee en de Atlantische kust voor Marokko.

Babylonische spraakverwarring

Langoustine, scampo of reuzengarnaal: de verwarring is immens en begrijpelijk. Bestel in een Italiaans restaurant namelijk scampi en je krijgt langoustines, maar wanneer je hetzelfde doet in een Belgische zaak, eet je even later reuzengarnalen. Oh, en dan hadden we het nog niet over gamba’s: daarmee worden vaak zeewatergarnalen bedoeld, terwijl scampi eerder duidt op zoetwaterkweek.

Lekker

Je kan de kleine zeekreeft net zoals zijn grote broer (kort!) gepocheerd en puur eten, maar de zeebewoner laat zich ook prima verwerken in schotels als paella. Of halveer ze en grill ze kort krokant op een visbarbecue! Wat je er ook mee beslist te doen: je doet het beter snel, want langoustines zijn niet lang houdbaar.

Gratin van langoustines en sint-jakobsnoten met sabayon en sauternes
Gratin van langoustines en sint-jakobsnoten met sabayon en sauternes© Photocuise/Stockfood

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content