Tien leuke weetjes over Zeeuwse mosselen

Mosselen zijn caloriearm en dus ook heel gezond als maaltijd. Tien weetjes.

1) Zeeuwse mosselen komen in grote schaal voor in twee gebieden, de Oosterschelde en de Waddenzee. De mosselen krijgen het label Zeeuws omdat ze verwateren (zandvrij spoelen) in de Oosterschelde.

2) Mosselen zijn caloriearm en dus ook heel gezond als maaltijd, als je uiteraard de frietjes met mayonaise laat staan. Mosselen bevatten namelijk veel eiwitten, weinig vet en zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen.

3) Mosselen worden onderverdeeld in categorieën of kalibers. Niet de grootte van de schelp of de kwaliteit, maar de hoeveelheid vlees in de mossel bepaalt de categorie. Dat is de theorie: hoe minder mosselen per kilo, hoe meer vlees ze bevatten. De smaak en kwaliteit van de mossel blijft dezelfde.

4) Nederland produceert ongeveer 57 miljoen kilo mosselen, waarvan meer dan tweederde bestemd is voor de Belgische markt. In Nederland zelf is de mossel nog wat ondergewaardeerd: slechts 10-15% van de mosselproductie blijft in Nederland voor consumptie.

5) Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.

6) Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

7) Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.

8) Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een pareltje. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de mossel is beland. De mossel beschouwt het korreltje als indringer en bedekt hem met parelmoer.

9) Mosselen bereiden is makkelijk, zeker als je bedenkt dat de mosselen die je in de winkel koopt al zandvrij zijn en ontdaan zijn van hun baard. Even spoelen is dus voldoende. Het meest gegeten mosselgerecht bereid je als volgt: snij wat groenten zoals ui, prei en wortel en doe die in een ruime pot samen met wat laurier en selderie. Leg daarop de mosselen en strooi er peper over. De liefhebbers doen er een geut witte wijn of zelfs bier bij. Het geheel koken op een hoog vuur en na 10 minuten ben je al aan het genieten.

10) Als je nog veel meer te weten wilt komen over mosselen, kan je Het Grote Mosselboek raadplegen dat sinds 2013 in de rekken ligt. Culinair auteur Tine Bral ging daarvoor op zoek naar het hoe en waarom van de mossel.

(rdm)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content