Tien interesssante weetjes over Spaanse wijn

© iStockphoto

Wijn speelde een rol in het ontstaan van het kubisme, in de Franco-jaren had de Spaanse wijn het moeilijk en de reden waarom sherry uniek is: tien interessante feitjes over Spaanse wijnen.

Wijn speelde een rol in het ontstaan van het kubisme, in de Franco-jaren had de Spaanse wijn het moeilijk en de reden waarom sherry uniek is: wijnblogger Timmer Brown verzamelde voor The Local tien interessante feitjes over Spaanse wijnen.

1. Spaanse wijn was de favoriete drank van de Romeinen

In Spanje wordt sinds de eerste eeuw wijn gemaakt. De Romeinse historicus Plinius de oudere schreef al over de wijn afkomstig uit het gebied dat tegenwoordig Alella heet. Die regio ligt op twintig minuten van Barcelona. Volgens een andere Romein, Ovidius, was de populairste wijn in Rome afkomstig uit Spanje en nergens anders goed voor dan je minnares dronken te voeren. In Teia vlakbij Alella zijn de resten van een oude Romeinse wijnpers gevonden. Op die plaats staat tegenwoordig een interactief museum waar je kan zien hoe wijn in die tijd geproduceerd werd.

2. Spanje exporteert de meeste wijn

In 2014 exporteerde Spanje 22,8 miljoen hectoliter wijn. Bovendien is Spanje, na Frankrijk en Italië, met 42 miljoen hectoliter het grootste wijnproducerende land ter wereld. De grootste hoeveelheid wijn komt overigens niet uit Rioja, maar uit Castilië-La Mancha, de regio rond de hoofdstad Madrid.

3. Spanje kent drie verschillende wijnclassificaties

Spanje telt 78 wijnproducerende sub-regio’s verdeeld over 17 provincies waaronder de Canarische Eilanden en de Balaeren. Ze worden beoordeeld aan de hand van twee classificatiesystemen: Denominación de Origen (DO) en Denominación de Origen Calificada (DOC). De wijnen met het DOC label zijn de beste. Slechts twee regio’s in Spanje mogen de benaming DOC dragen. In Catalonië spreken ze over DOQ Priorat.

Tien interesssante weetjes over Spaanse wijn
© iStockphoto

4. Er bestaan 400 verschillende druivensoorten in Spanje

Van de 400 soorten worden de witte druif Airen, de Tempranillo waar Rioja van wordt gemaakt en Garnacha afkomstig uit Catalonië verreweg het meest gebruikt.

5. Cava komt niet alleen uit Catalonië

Cava is de Spaanse variant van de Franse champagne. Dit sprankelende drankje werd voor het eerst geproduceerd aan het einde van de 19e eeuw in Sant Sadurni d’Anoia in Catalonië. 95 procent van de Cava komt weliswaar nog altijd uit Catalonië, maar ook in Aragon, Castilië, Valencia, Extremadura, Navarra, Baskenland en Rioja maken ze Cava.

6. Spaanse wijn was Picasso’s muze

Picasso deed zijn inspiratie voor het kubisme op toen hij in Horta de Sant Joan, een stadje met het kwaliteitslabel DO Terra Alta, verbleef. De mensen en wijngaarden waarin hij vaak onder de blote sterrenhemel de nacht doorbracht uit deze regio zijn op verschillende van zijn schilderijen te zien. Dat geldt ook voor de wijn zelf. Op het doek Fles en Wijnglas uit 1912 speelt wijn de hoofdrol.

Tien interesssante weetjes over Spaanse wijn
© iStockphoto

7. Rioja bestaat bijna duizend jaar

De eerste keer dat er in officiële documenten sprake is van Rioja wijn is in 1092. Koning Garcia Sanchez schonk toen land, waaronder wijngaarden, aan het klooster van San Millan de la Cogolla. In die tijd, nadat Spaanse grondgebied was heroverd op de Moren, speelden kloosters en monniken een belangrijke rol in de productie van wijnen.

8. De Franco jaren waren een donkere periode voor de Spaanse wijn

Tijdens het bewind van Franco mocht wijn niet geëxporteerd worden. Franco was een geheelonthouder die vond dat wijn enkel tijdens de mis gedronken mocht worden. Die overtuiging weerhield hem er overigens niet van om ter ere van een bezoek van de Amerikaanse president Eisenhower aan Spanje in 1959, een liefhebber van Cava, Perelada Cava te laten maken. Een paar van de flessen die toen overbleven zijn tegenwoordig te zien in de wijnmakerij. Ook Salvador Dali dronk graag Perelada Cava.

9. Spanje is de tweede grootste producent van biologische wijn

Meer dan 80.000 hectare grond is aangewezen als biologisch. Zelfs Torres, een van de grootste wijnproducenten in Spanje, maakt een derde van zijn wijnen op een organische manier. Officieel werd de eerste biologische wijn in 1970 gemaakt, maar veel ambachtelijke wijnboeren in Spanje hebben altijd geweigerd om chemicaliën of pesticiden gebruikt.

Jerez
Jerez© iStockphoto

10. Sherry komt enkel uit Spanje

Sherry komt oorspronkelijk uit Jerez in het zuiden van Spanje en geen enkele andere regio mag zijn drank Sherry noemen. Sherry wordt al sinds de achtste eeuw, misschien zelfs al langer, geproduceerd in Jerez. In de 12e werd het drankje voor het eerst geëxporteerd naar het buitenland. Vooral in Engeland werd het enorm populair en in de 16e eeuw werd Sherry gezien als de beste wijn in Europa. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content