Tien feitjes over koffie die je nog niet kende

© iStockphoto

Welke drank bevat meer aroma’s: wijn of koffie? Welke kleur heeft een koffieboon? En hoe lang duurt het voordat koffie is uitgewerkt in je lichaam? Leuke weetjes die het bij alle koffieliefhebbers goed zullen doen.

L’OR EspressO, een merk van Jacobs Douwe Egberts, stelde tien koffievragen en -antwoorden samen. Beantwoord ze allemaal goed en je bent hard op weg een ware koffiekenner te worden.

Wist je bijvoorbeeld dat koffiebonen groen zijn van kleur? En dat sommige koffies tot achthonderd verschillende aroma’s bevatten, wat meer is dan wijn. Bij de L’OR EspressO Lungo Elegante krijgen bijvoorbeeld de aroma’s van cederhout, verse amandelen en bloemen de overhand door de specifieke melange.

Waar komen de termen “espresso” en “lungo” vandaan?

Espresso stamt af van het Latijnse woord voor ‘uitpersen’. Het is een kleine kop koffie die onder hoge druk is bereid. De koffie is zeer aromatisch, krachtig en kruidig. ‘Lungo’ daarentegen – het Italiaanse woord voor ‘lang’ – wordt op een specifieke manier gemalen voor een perfecte koffie met meer dan twee keer zo veel water. Een lungo is ideaal voor iemand die langer van zijn of haar koffie wil genieten. Zo is de L’OR EspressO Lungo Mattinata een lungo die je in staat stelt ’s morgens rustig wakker te worden.

Welke kleur hebben koffiebonen?

Koffiebonen hebben een groene kleur. Tijdens het brandingsproces worden ze donkerder. Wist je trouwens dat koffiebonen eigenlijk geen bonen, maar pitten zijn? Ze zijn het hart van de koffiebes. Deze bessen hebben eerst een groene kleur. Naarmate ze rijper worden, verkleuren ze geel en dan rood.

Wanneer drink je het best een glas water bij een espresso?

Je drinkt het best een glas water vóór je van je favoriete espresso nipt. Het water reinigt je smaakpapillen, waardoor je de aroma’s beter proeft.

Wat bevat de meeste aroma’s: wijn of koffie? Koffie bevat meer aroma’s dan wijn. De meeste wijnen bevatten ongeveer vierhonderd aroma’s, terwijl de koffie van L’OR EpressO er zelfs meer dan achthonderd bevat. Specifieke melanges zorgen ervoor dat bepaalde aroma’s de overhand krijgen bijvoorbeeld het aroma van cederhout, verse amandelen en bloemen.

Hoeveel soorten koffiebonen zijn er?

Er bestaan vele soorten koffiebonen in de wereld, maar slechts twee zijn geschikt om koffie te bereiden: Arabica en Robusta. Robusta groeit in lagergelegen gebieden en staat bekend om zijn stevige smaak. De boon bevat meer cafeïne dan de Arabica-variant. De meer intense smaken bevatten de Robusta-boon. De duurdere Arabica-bonen zijn van nature meer aromatisch en groeien op hoogte – vaak in Latijns- Amerika. De Robusta groeit voornamelijk in Afrika en Indonesië. Het kwaliteitsverschil is niet afhankelijk van het soort bonen, maar wel van de oorsprong en het verwerkingsproces.

Hoe lang duurt het voordat koffie uitgewerkt is in je lichaam?

Gemiddeld doet koffie er drie uur over vooraleer het uitgewerkt is. Je drinkt best je laatste kopje koffie vier uur voordat je in bed kruipt.

In welk land wonen de grootste koffiedrinkers? België, Brazilië of Finland?

Finland! De gemiddelde Fin drinkt iets meer dan twaalf kilogram koffie per jaar. De overige Scandinavische landen bezetten ook een hoge plaats in de ranking. Zou dat te maken hebben met de lange, koude winters?

Uit welk land is de eerste koffie afkomstig? Ethiopië, Brazilië of Indonesië?

De eerste koffie werd in de regio Kaffa in centraal-Ethiopië gevonden. Volgens de legende merkten herders daar op dat hun geiten wel erg levendig werden na het nuttigen van bepaalde rode bessen. Het kon dan natuurlijk niet lang uitblijven tot ook de mens deze bessen ging nuttigen. De rest is geschiedenis.

Wat is de juiste zettijd voor een lungo of espresso?

Met een L’OR EspressO-capsule geniet je na ongeveer twintig tot dertig seconden van een espresso en in ongeveer veertig tot vijfenveertig seconden van een lungo. Bij elke capsule is de zettijd afhankelijk van het apparaat, de koffievariant en het soort espresso. De meeste machines zijn in te stellen naar persoonlijke voorkeur, waardoor je kunt experimenteren om te zien welke bereiding je het liefst hebt. Zo kun je de indruk hebben dat het doorlopen lang duurt. Weet echter dat het belangrijk is dat het water voldoende tijd heeft om zich met de koffie te vermengen om op die manier het perfecte kopje koffie te bereiden.

Hoeveel tassen worden er over de hele wereld per jaar gedronken?

Jaarlijks drinken we samen ongeveer 400 miljard tassen koffie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content