Theezakjes laten miljarden microplastics achter in thee

© Getty

Plastic theezakjes, die steeds vaker de traditionele papieren zakjes vervangen, kunnen microplastics achterlaten in de thee, zeggen Canadese onderzoekers. Of dat gevolgen heeft voor de gezondheid, is nog onbekend.

Eerder werden al microplastics ontdekt in het milieu, kraan- en flessenwater en voedsel. Een onderzoeksteam onder leiding van Nathalie Tufenkji van de McGill University vroeg zich af of de onlangs geïntroduceerde plastic theezakjes in piramidevorm ook micro- en nanoplastics loslaten tijdens het trekken.

Ze ontdekten dat een plastic theezakje ongeveer 11,6 miljard deeltjes microplastic achterlaat in een kop thee, en 3,1 miljard deeltjes nanoplastic. Deze nanoplasticdeeltjes zijn kleiner dan 100 nanometer. Ter vergelijking: een menselijke haar heeft een diameter van ongeveer 75.000 nanometer.

Watervlooien

De onderzoekers hebben ook de effecten van de deeltjes op watervlooien (Daphnia magna) onderzocht. De watervlooien overleefden blootstelling aan de deeltjes, maar lieten wel enkele anatomische en gedragsafwijkingen zien, zeggen ze. Volgens hen is er meer onderzoek nodig om vast te stellen of de deeltjes subtielere of chronische gevolgen voor mensen hebben.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content