The Glorious: Schot in de roos

The Glorious in Antwerpen is bistro en winebar met klasse en sfeer, draagt ondertussen een Michelinster en werd uitgebreid met drie exclusieve suites.

Jurgen Lijcops is een horecaman in hart in nieren. Hij werd opgeleid in toprestaurants. Lijcops werkte als sommelier en directeur voor Cornelis den Braven, de Nederlandse zakenman die fenomenale bedragen investeerde in het hotel-restaurant Kasteel Withof in Brasschaat. Daarna is Lijcops zelfstandig begonnen met Bistro & Winebar The Glorious. Daar ontpopte de eminente sommelier zich tot een succesvolle horecaondernemer.

The Glorious is een schot in de roos, draagt ondertussen een Michelinster en werd uitgebreid met drie exclusieve suites (175 tot 199 euro per nacht) en, aan de overkant van de straat, een zomerse pop-upbar op het dakterras van de designwinkel Divani. The Glorious heeft sfeer en klasse. Je bent er welkom voor een drankje en/of om iets te eten. Aan de bar bevindt zich de Antwerpse beau monde en het kan er geanimeerd aan toe gaan. Er zijn meer dan 100 ginmerken in huis en heel wat topreferenties uit de wijnwereld worden per glas geschonken.

Aan tafel kan je genieten van smakelijke, royale gerechten, bereid door de 56-jarige chef-kok Johan Van Raes. Ook hij is een rot in het vak, die kan terugblikken op een gestoffeerde carrière. Johan Van Raes kookte negen jaar bij Claude Dupont, waar hij klassieke sausen leerde maken en de wildkeuken onder de knie kreeg. Hij opende Villasdal in Kapelle (één Michelinster) en was twaalf jaar chef-kok van de Mangerie in Ekeren.

In The Glorious kookt Johan Van Raes hedendaagse bistrogerechten, die zijn gebaseerd op eersteklasproducten, klassieke recepturen en krachtige smaken. Om het vijfjarig bestaan luister bij te zetten is er een feestelijk lustrummenu met signatuurgerechten en uitzonderlijke prestige wijnen (90 euro of 150 euro met wijnen). Als opener is er een glaasje champagne premier Cru Blanc de Blancs 2009, die door Jurgen Lijcops zelf werd gevinifieerd. Juist gegaarde, lauwwarme kreeft met artisjok, avocado en schaaldierendressing werd succesvol gekoppeld aan een fijne Puligny Montrachet 2011, dom. Pillot.

Kort gebakken langoustine met soufflé van snoekbaars en een nostalgische Nantuasaus kreeg in het glas een witte Chasse Spleen 2010 en ook die combinatie was geslaagd. Jonge duif uit Anjou met gebakken ganzenlever en jus met geplette jeneverbes werd begeleid door een glas Châteuneuf du Pape 2010, dom. Usseglio en ook hier was het geluk compleet. Krokant gebakken kalfszwezerik met bospaddenstoelen en portsaus kreeg het passende gezelschap van een klassieke Barbaresco riserva Montefico 2007 als klassieke rode met lichte tannine.

Om in schoonheid af te sluiten was er merveilleux met amandelbiscuit, koffieroom, krokante chocolade en een glaasje Porto Tawny 10 years, Fonseca. Iedereen krijgt nog een huisgemaakt suikerbroodje mee. Het feestmenu is beschikbaar tot het einde van het jaar.

Kader: bistro en winebar met klasse en sfeer

Onthaal en bediening: professioneel en met wijnadvies door sommelier Jurgen Lijcops

Keuken: verfijnde bistrokeuken

The Glorious, De Burburestraat 4, 2000 Antwerpen. Tel. 03 237 06 13. Zondag en maandag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content