The Alibi, Sacré Sauvage & Negroni: drie keer zomer in het cocktailglas

The Alibi van Arne Baum. © Ekkow Photography

De zomer is in het land, dus vroegen we drie getalenteerde bartenders of ze een frisse en fruitige cocktail konden maken. Drie smakelijke sippers.

Recept THE ALIBI van Arne Baum

In een tumblerglas:

enkele ijsblokjes,

2 cl gin (bijvoorbeeld van The Botanist),

2 cl Campari,

2 cl rode vermout.

Voeg alle ingrediënten in het glas, en roer 45 seconden om, voor voldoende verwatering en verkoeling.

Knijp de etherische oliën zachtjes uit een sinaasappelzeste, en plaats de schil in de cocktail.

Arne Baum
Arne Baum

Afgezien van de Bruggelingen hebben nog niet veel mensen gehoord van Groot Vlaenderen, maar laat je niet misleiden : dit is een fantastische cocktailbar. Bartender Arne leerde de stiel in de Sheratonhotels van achtereenvolgens Piccadilly, Belgravia (allebei in Londen) en Edinburgh, en exporteerde vervolgens zijn kunnen naar een prachtig historisch pand in Brugge, waar je je in een chique hotelbar waant – uitstekende drankjes incluis.

Met The Alibi brouwde hij een lekker zomerdrankje volgens de tiki-traditie, de flamboyante cocktailstijl die overgewaaid komt van de Polynesische eilanden. “Superfris, lekker en eenvoudig te maken”, aldus de Brugse bartender. “En nog beter als je er echte Belgische fraisen voor gebruikt.”

Adres: Groot Vlaenderen, Vlamingstraat 94, 8000 Brugge.

The Alibi, Sacré Sauvage & Negroni: drie keer zomer in het cocktailglas
© Ekkow Photography

Recept SACRÉ SAUVAGE van Joseph Biolatto

In een shaker :

2 cl bruine rum (bijvoorbeeld Mount Gay Eclipse),

3 cl witte rum (bijvoorbeeld Mount Gay Eclipse Silver),

1 cl suikersiroop,

2 cl limoensap, 2 cl Cointreau,

3 cl aardbeienpuree (5 aard-beien pureren in de blender, of aardbeienpuree kopen van Boiron of Ponthier), 3 basilicumblaadjes.

Shaken en serveren over crushed ice in een shortdrinkglas.

Garneren met een zeste van sinaasappel en een aardbei.

Joseph Biolatto
Joseph Biolatto

Joseph groeide op tussen de cocktails, want zijn ouders hadden de tweede oudste cocktailbar in Parijs, na Harry’s Bar : Le Forum ; open sinds 1918. Nu runt hij zijn eigen, op Amerikaanse leest geschoeide dive bar. In Baton Rouge serveert hij klassiekers uit cocktail-mekka New Orleans, met een moderne twist.

Joseph werkt ook graag met champagne, dus toen Piper Heidsieck hem benaderde om iets te doen met hun smaakvolle Rosé Sauvage, hoefde hij niet lang na te denken : “Het is een mooi product om mee te werken, en deze Sacré Sauvage is een echte zomercocktail geworden. Verfrissend, licht, fruitig, met veel hints van citrus.”

Baton Rouge, Rue Notre Dame de Lorette 62, 75009 Parijs.

The Alibi, Sacré Sauvage & Negroni: drie keer zomer in het cocktailglas
© Ekkow Photography

Recept NEGRONI van Jeroen Van Hecke

In een bol glas:

een tiental ijsblokjes,

vijf druppels sinaasappelbitter,

2 cl sinaasappellikeur (bijvoorbeeld van Bols),

een royale geut Piper Heidsieck Rosé Sauvage.

Zeste van pompelmoes zachtjes uitknijpen boven de drank, en in het glas leggen.

Kort omroeren.

Garneren met enkele braambessen of zwarte frambozen.

Al meer dan tien jaar vormt Jeroen een vaste waarde in de Belgische bartenderscene. In die tijd wist hij de Blankenbergse L’Apereau uit te bouwen tot een van de meest gerespecteerde cocktailbars in dit land. Met zijn uitgepuurde vakmanschap zet hij zowel degelijke klassiekers als innovatieve drankjes moeiteloos naar zijn hand. Het mag dus niet verbazen dat ook deze bitterzoete Negroni een genot is voor de smaakpapillen.

“Dit drankje is een ondergewaardeerde klassieker”, aldus Jeroen. “Jarenlang was het al zoet wat de klok sloeg, maar nu komt het bittere toch terug – al is dat ook de verdienste van de gin-tonic. Wat mij betreft is de Negroni de ultieme gincocktail.”

L’Apereau, De Smet de Naeyerlaan 53, 8370 Blankenberge.

Jeroen Van Hecke
Jeroen Van Hecke

Dieter Moeyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content