Test-Aankoop: ‘Leidingwater veilig om te drinken en soms gezonder dan flessenwater’

© iStock

Gisteren berichtte Weekend.be nog over het kunnen krijgen van kraanwater in de horeca, vandaag verscheen er een studie in het magazine Test-Aankoop. Daaruit blijkt dat leidingwater in ons land volkomen veilig is om te drinken en in een aantal gevallen zelfs gezonder dan flessenwater.

De consumentenorganisatie onderzocht leidingwater op 44 plaaten in ons land. Daarbij zocht ze naar nitraten, pesticiden, lood en hormonen.

Test-Aankoop wijst erop dat flessenwater liefst 200 maal duurder is dan leidingwater en bovendien niet altijd gezonder. “Het water in sommige flessen bevat bijvoorbeeld te veel mineralen. Het is wel zo dat zwangere vrouwen wordt ontraden om leidingwater te drinken vanwege de mogelijke aanwezigheid van nitraten”, aldus de consumentenorganisatie, die er ook op wijst dat het bottelen van water een zware belasting vergt voor het milieu. De flessen uit glas en pet vergen immers veel grondstoffen en energie om ze te fabriceren en te hergebruiken.

De resultaten

Er werden in het leidingwater weliswaar nitraten aangetroffen, maar deze bleven onder de risicodrempel voor de volksgezondheid. In één geval was er wel iets te veel nitriet aanwezig.

Ook pesticiden bleven onder het risicopeil. In eenzelfde staal werden sporen van een herbicide en insecticide aangetroffen, maar deze kwamen niet in de buurt van de limiet. In een ander staal werd te veel lood gevonden afkomstig van een leiding in de woning.

In twee stalen werden hormonen aangetroffen, maar in amper meetbare hoeveelheden die geen enkel risico inhouden. (Belga/EK)

Zal dit onderzoek onze horeca-zaken aansporen vaker kraanwater ter beschikking te stellen? Zoals je kon lezen in dit artikel staan ze er alleszins nog niet voor te springen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content