Terugblik op 2018: dan toch maar één driesterrenrestaurant in België

'Peter Goossens is zijn drie sterren waard. Maar een culinair land als België hoort meer dan één driesterrenrestaurant te hebben.' © Belga Image

19 november: Michelin deelt naar jaarlijkse gewoonte sterren uit aan restaurants in België en Luxemburg.

Alexandre Blondiaux is algemeen directeur van Bragard, de officiële leverancier van de sterrenkoks-vesten van Michelin.

De verschijning van de nieuwe Michelingids gaat altijd gepaard met heel wat speculaties en geruchten. Kortom: het is nepnieuws, dat vaak erg afwijkt van de feiten. Zo waren er dit najaar ‘betrouwbare bronnen’ die fluisterden dat er een tweede driesterrenchef in België aan zat te komen.

De informatie zou gelekt zijn door Bragard, de officiële leverancier van de koksvesten voor sterrenchefs, die voor ons land twee vesten met drie sterren gemaakt zou hebben. ‘Onmogelijk’, zegt Alexandre Blondiaux van Bragard Benelux.

‘Slechts één enkele persoon is verantwoordelijk voor het voorbereiden en verwerken van de bestellingen van sterrenkoksvesten in Epinal, de hoofdzetel van Bragard sinds de oprichting 85 jaar geleden. Geheimhouding is gegarandeerd. Net als mijn collega’s wereldwijd, ontvang ik een verzegelde doos die door Michelin pas wordt geopend op de dag en de plek van de proclamatie.’


  • De Michelingids 2019 telt zes nieuwe restaurants met 1 Michelinster in België: Eed (Leuven), Nathan (Antwerpen), Franq (Antwerpen), La plage d’Amée (Namen), Little Paris (Waterloo) en La Ligne Rouge (Lasne).
  • Een tweede ster werd toegekend aan La Paix (Anderlecht) en La Table de Maxime (Paliseul).
  • Hof van Cleve (Kruishoutem) is het enige driesterrenrestaurant in België nu Hertog Jan van chef Gert De Mangeleer eind dit jaar de deuren sluit.
  • Bragard levert niet alleen de sterrenkoksvesten van Michelin, het bedrijf uit de Vogezen is ook de hoofdsponsor van de Bocuse d’Or, de meest prestigieuze gastronomische wedstrijd ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content