VLAANDEREN

CRU/CUIT

Gemiddeld 15-25 euro.

Als je alles al in huis hebt, van lekker brood over oesters tot supergroenten en vlees, waarom zou je de klant dan ook niet de kans geven om dat allemaal ter plaatse te proeven? Dat is het uitgangspunt van Cuit in Overijse en Gent. Cuit is een nevenproject van Cru, de vers-markt van Colruyt. In deze winkels vind je topkwaliteit in tien delen, van kaas over vis tot wijn. In een bijhuis van de winkels in Gent en Overijse is een simpel restaurant ondergebracht waar die producten, huiselijk en lekker klaargemaakt worden. Geen ingewikkeld gedoe, je kiest gewoon een stuk vis of wat vlees en bestelt er groenten, quinoa of gebakken aardappelen bij. Snel, lekker en ideaal om te combineren met een bezoek aan de versmarkt.

Brusselsesteenweg 374, 3090 Overijse en Kouter 177-178, 9000 Gent, cru.be

Alle dagen open tot 18.30 uur.

SILO'S

Voorgerecht 11tot 19 euro, hoofdgerecht 21tot 44 euro.

'Malterie de Boortmeerbeek' staat er nog altijd in grote letters op de gevel. Maar de tijd dat hier graan opgeslagen lag, is al lang voorbij. De voormalige opslagplaats is vandaag een swingende brasserie, waar klassiekers als vol-au-vent, garnaalkroketten en biefstuk friet alle eer worden aangedaan. Ook de sfeer zit hier goed. Het interieur combineert hedendaagse en industriële elementen en het duo achter deze silo zorgt voor een vlotte bediening. Aan de open keuken staan een paar hoge tafeltjes waar het goed is om solo te eten. Wie alleen komt, kan kiezen uit de volledige wijnkaart, want nagenoeg alles is hier per glas te krijgen. De brasseriegerechten kregen sinds de opening het gezelschap van creatievere bereidingen. Zo zijn er ook vegetarische suggesties, zoals gebakken gnocchi met groene asperges, basilicum en geitenkaas.

Leuvensesteenweg 350, 3190 Boortmeerbeek, silos.be

Zondag gesloten.

TÊTE PRESSÉE

Lunch 30 euro, voorgerecht 8 tot12 euro, hoofdgerecht 19 tot 36 euro.

Pieter Lonneville heeft nog bij Sergio Herman in de keuken gestaan, maar toch wilde hij niet per se een eigen restaurant beginnen. Omdat die ondankbare uren zo moeilijk te combineren zijn met een gezinsleven, bedachten Lonneville en zijn vrouw Lien Vanrafelghem een eigen concept. Ze bouwden een voormalige slagerij, aan de rand van Brugge, om tot een traiteurszaak met een lunchrestaurant. Op die manier combineren ze het beste van twee werelden. Wie wil, schuift hier 's middags aan een lange eettafel aan. Daarop komen gerechten die Lonneville met het aanbod van de dag maakt. De eetwinkel bevat warme en koude gerechten om mee te nemen. Omdat de eettafel zo'n succes is, is de formule recent ook uitgebreid naar donderdag- en vrijdagavond.

Koningin Astridlaan 100, 8200 Sint-Michiels-Brugge, tetepressee.be

Lunch maandag tot vrijdag, diner donderdag en vrijdag.

PAULETTE

Dagschotel 14 tot 15 euro.

Famke Dequidt, die samen met Jason Blanckaert het restaurant J.E.F. runde, opende vorig jaar een eigen zaak: Paulette. Hier geen cheffy gerechtjes, maar troosteten met als slogan 'simpel maar lekker'. Op de kaart vinden we gezellige, huiselijke schotels zoals Famkes signatuurgerecht ' chicons in hespe met puree'. Klassiekers als stoofvlees, spaghetti of lasagne verbroederen met bloemkool, groene curry en gebakken rijst of aardpeer, verse geitenkaas en rozemarijncrunch. Spek naar ieders bek dus. Bij Paulette kun je zowel gerechten mee naar huis nemen (zodat je je benen onder tafel kunt schuiven zonder je uit te sloven) als ter plekke iets eten aan een van kleine tafeltjes.

Goudstraat 2, 9000 Gent.

Zondag en maandag gesloten.

TAPTA

Tweegangenlunch 25 euro, driegangenmenu 30 euro, voorgerecht 13,5 tot 16 euro, hoofdgerecht 22 tot 31 euro.

Magalie Verbaet bestiert samen met Milan Steyvers de keuken van haar Tapta, waar je luncht met zicht op de naoorlogse kunst in het Maurice Verbaet Art Center: een galerie in het voormalige gebouw van de Antwerpse Waterwerken. Het menu van Tapta leent zich tot flexibel eten. Geen opgelegde formats, maar vrije keus uit hapjes, kleine of grote gerechten en desserts. Na de middag een taartje en een koffie, een sandwich als snelle lunch of wat hapjes met een glas natuurlijke wijn. Wie zin heeft, kan natuurlijk ook all the way gaan met voor-, hoofd- en nagerecht. De hoge, witte eetruimte onttrekt je aan de stadsdrukte. Je blik wordt afwisselend naar de tentoongestelde kunstwerken en de open keuken getrokken. Met gerechten als vis (elke dag volgens de vangst) met lavendelboter, jonge bietjes, kers en sabayon van kriek of buikspek met citrussaus, pinda, spinazie en shiitake toont Verbaet een sobere, subtiele keuken die verrast door slimme combinaties.

Mechelsesteenweg 64a, 2018 Antwerpen, tapta.be

Maandag en dinsdag gesloten.

NOORDOEVER

3,15 euro per 100 gram.

Zet al je vooroordelen op- zij over buffetrestaurants. Noordoever aan de Leuvense Vaartkom toont dat het anders kan. Geen schotels die uren onder een warmtelamp hebben staan uitdrogen, maar continu wisselende verse bereidingen. Alles is hier vegetarisch, met ook een stevige keuze voor veganisten. Gerechten als tofoe in 't groen, zeewierpasta met frisse mango of lenterolletjes met koolrabi en quinoa zorgen ervoor dat je hier met een licht en gezond gevoel van tafel gaat. Zodra je bord gevuld is, wordt het gewogen aan de toog, zo betaal je enkel voor wat je opschept. Je rekening blijft open, dus extra opscheppen is geen probleem. Het levendige en immer goedgevulde restaurant is een prima plek om mensen te kijken of een magazine open te slaan tijdens het eten.

Vaartkom 17, 3000 Leuven, noordoever.be

Zondag gesloten.

BRUSSEL

KNEES TO CHIN

© Grace Helmer

Lunch 9,50 tot 12,50 euro, per loempia 3,90 euro.

Opgelet, hier ben je nooit alleen! Met zijn originele spring rolls is Knees to Chin een van de hipste eethuizen van Brussel geworden. Het concept, een creatie van Roxane Ger-naert, werd al uitgerold in drie vestigingen in de hoofdstad (Bailli, Centrum, Sint-Gillis), stuk voor stuk voorzien van een imposante neon. Boven de toonbank hangt een groot bord met het menu van de dag. Onder een hangende vetplantentuin proefden we Today's Special, twee loempia's gevuld met eend, avocado en omelet, en dat allemaal ultravers en tongstrelend. Met een bijgerecht erbij heb je lekker gegeten voor geen geld. De thermos met jasmijnthee verschijnt vanzelf op tafel.

Livornostraat 125, 1000 Brussel, kneestochin.com

Zondag gesloten.

BISTRO MADAME

Voorgerecht 10 tot 15 euro, hoofdgerecht 14 tot 28 euro.

De uit Marseille afkomstige Marion Chateau geeft een heel eigen, groene invulling aan het begrip 'bistro', met een sobere inrichting, flesgroene muren, houten meubelen en een mooie terrazzotoog. Marion werkt volgens de regel van drie. De klant kiest uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie desserts. Wij deden ons te goed aan een pan schelpdieren met veel knoflook en kerstomaatjes. Ook de andere gerechten getuigen van een moderne lichtheid: burrata met gedroogde olijven, ossenhaas met salie, verse risotto met tomatensaus en plukverse kruiden. Ook het mooie aanbod natuurlijke wijnen past perfect bij dit verfrissende concept.

Veydtstraat 41, 1050 Brussel.

Zondag en maandag gesloten.

KITCHEN 151

Tapas 6 tot 8 euro, hoofdgerecht 13 tot 17 euro.

In een voormalig winkelpand met frisgroene muren volgen de schotels elkaar snel op, al vlug zijn ze niet meer te tellen. Grote stukken sappige watermeloen zorgen voor een zoete toets bij de fetakaas, olijven, platte peterselie en plakjes rode ui. De tzatziki krijgt het gezelschap van sumakpoeder, terwijl de calamares goudbruin à la plancha worden geserveerd. En dan is er nog de shakshuka, op smaak gebracht met olijven en kerstomaatjes. Ook aan knoflook, citroen en kruiden is hier geen gebrek. Dit bescheiden eethuis baadt in mediterrane sferen, van Portugal via Israël tot Griekenland. De selectie wijnen is beperkt, maar zeer behoorlijk.

Waversesteenweg 145, 1050 Brussel, kitchen.onefiveone.be

Zaterdagavond, zondag en maandag gesloten.

TONTONS

Kleine portie 13 tot 33 euro, grote portie 15 tot 35 euro.

Zin in een zalige zondag? De nonkels heten je welkom, en de prijzen zijn nog democratisch. De sfeer van Tontons evoceert een buurtrestaurant, inclusief marmeren aanrecht en koperen zuilen. Op het menu staan enkele 'zwarte schapen' van de gastronomie: spaghetti bolognaise, pasta met ham en kaas, coquillettes en andere verwaarloosde gerechten die hier eindelijk de behandeling krijgen die ze verdienen, dankzij het gebruik van kwaliteitsproducten zoals heerlijke comtékaas, buik-spek, frisse tomatensaus (weg met de gebruikelijke zurige brij) of geraspte truffel. Vergeten we vooral niet de aperitiefhapjes van de Hoeve Cuvry uit Dworp en de pittige wijnkaart.

Dekenijstraat 69, 1180 Brussel, tontons.be

Maandag en dinsdag gesloten.

WALLONIË

L'O À LA BOUCHE

Tweegangenlunch 21 euro, driegangenlunch 28 euro, voorgerecht 18 euro, hoofdgerecht 27 euro, driegangenmenu 37 euro.

Een mooi herenhuis vormt het weelderige decor van dit restaurant. Het menu 'Bib Gourmand' heeft hier al menig hart verwarmd. Nee, wie hiervoor kiest, is zeker niet alleen. Verder hoef je alleen maar de knopen die Olivier Vanden Branden aanreikt, door te hakken. Risotto of escalope van foie gras? Zeebrasem of Iberisch varkensvlees? Kaas of dessert? Misschien wordt de beslissing wel makkelijker als je begint bij de kaart met de uitgekiende selectie wijnen.

1, rue Armand De Wasseige, 5100 Wépion, restaurantloalabouche.be

Zondag en maandag gesloten.

LA MANUFACTURE URBAINE

Voorgerecht 9 tot 13 euro, hoofdgerecht 14 tot 16 euro.

De Manufacture Urbaine in Charleroi mikt hoog. Hier wordt bier gebrouwen, brood gebakken en koffie gebrand. In een decor van glanzende bierkuipen en houten meubilair kies je uit een aanbod van briquets (van briquet met rauwe zalm tot briquetcomme un vol-au-vent) of typische streekgerechten. Proef eens van het ter plekke gebrouwen tafelbier.

2, rue de Brabant, 6000 Charleroi, manufacture-urbaine.com

Zondag en maandag gesloten.