Studie: je eetpatroon kan de wereld redden

© Healthy is Funky

Een studie aan de universiteit van Harvard maakt hard wat vegetariërs al langer beweren: door minder vlees te eten, kan de opwarming van de aarde afgezwakt worden en kunnen er wereldwijd miljoenen levens gered worden. Dat zou miljarden euro’s besparen.

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), is het eerste dat zich toespitst op de gevolgen van vegetarisch eten op de wereldwijde gezondheid en milieu.

Wanneer iedereen meer groenten en fruit op het menu zou zetten in plaats van vlees, zullen er tegen 2050 miljoenen doden vermeden worden. Momenteel is onze voedingsketen namelijk verantwoordelijk voor een vierde van de totale uitstoot aan broeikasgassen. Dat zegt Marco Springmann, die meewerkte aan de studie. “Wat we eten, beïnvloedt onze persoonlijke gezondheid en het wereldwijde milieu enorm.”

Een dieet waarin meer groenten en fruit vervat zitten, zou die voedselgerelateerde uitstoot met 29 procent kunnen verlagen. Wanneer vlees volledig van het menu geschrapt wordt, stijgt dat naar 63 procent minder uitstoot en een veganistisch dieet elimineert maar liefst 70 procent daarvan.

Besparingen

Behalve het milieu, zal ook de globale portefeuille meer gespaard worden door een plantaardig dieet. De wetenschappers stellen dat dat voedingspatroon wereldwijd 700 tot 1000 miljard kan besparen in de gezondheidszorg. Ook op economisch vlak is een plantaardig dieet voordelig, want de studie berekent dat 570 miljard bespaard zal kunnen worden wanneer het gehalte broeikasgassen naar omlaag gaat.

“We verwachten van niemand dat hij of zij veganist wordt,” zegt Springmann, “maar de aspecten in de voedingsindustrie die de klimaatverandering in de hand werken, zijn moeilijk te veranderen en ze vragen om meer dan enkel theoretische aanpassingen. Een gezonder en duurzamer dieet kan een grote stap zijn in de juiste richting.” (EK)

Bron: news.trust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content