Studie: ‘Industriële landbouw lost honger niet op’

© Getty Images/iStockphoto

Industriële landbouw is nodig, want enkel op zo’n grote schaal kan er genoeg geproduceerd worden om iedereen op aarde te voeden tegen een zo goedkoop mogelijke prijs. Dat is een argument dat vaak geopperd wordt in discussies over voedselproductie. Maar dat blijkt niet te kloppen, zegt een recente studie nu.

De verhalen over industriële landbouw zijn niet altijd even fraai: er wordt soms belangrijk woud voor gekapt, de bodem raakt uitgeput, door genetisch manipulatie ontstaat er een gebrek aan diversiteit en het gebruik van chemicaliën vervuilt waterlopen. Al die negatieve aspecten van industriële landbouw werden echter vaak van tafel geveegd met een allesovertreffend argument: het moet wel op deze manier, want anders kunnen we niet iedereen op aarde voeden, en zeker niet voor aanvaardbare prijzen. Dat argument is nu overklast door een onderzoek van de Environmental Working Group (EWG).

De Amerikaanse non profit-organisatie onderzocht hoeveel van de massaproductie van eigen bodem naar landen gaat waar honger heerst. Uit hun studie bleek dat 86 % van het in de VS geproduceerd en geëxporteerd voedsel in 2015 verkocht werd aan landen met een gemiddelde tot erg hoge ontwikkelingsgraad, waar honger weinig voorkomt. Denk aan landen als China, Canada, Japan, Mexico en landen uit de Europese Unie. Slechts 0,5 procent ging naar de 19 ondervoede landen die de EWG oplijste, zoals Haïti, Yemen en Ethiopië. (Bekijk hier de interactieve kaart over de Amerikaanse landbouwexport en hier over waar de landen met de meeste honger zich bevinden.)

Studie: 'Industriële landbouw lost honger niet op'
© EWG

Voor EWG is de conclusie duidelijk: Amerikaanse landbouwproducten gaan naar rijke landen, niet naar de landen die het goedkoop voedsel nodig hebben dat de soms bedenkelijke methodes zouden moeten vergoelijken. De volgende tabel toont hoe klein het aandeel is van Amerikaanse landbouwproducten in het totaal voedselaanbod in de 19 landen met een lage ontwikkelings- en hoge hongerscore:

Studie: 'Industriële landbouw lost honger niet op'
© EWG

De reden waarom het en masse geproduceerd voedsel vooral naar rijke landen gaat, is niet ver te zoeken: zij kunnen er meer voor betalen. De V.S. exporteert naar rijke landen vooral de duurdere landbouwproducten vlees, zuivel en dierenvoer.

Er moet zeker iets gebeuren aan de honger van de mensen in deze 19 landen, stelt het EWG, maar meer produceren op Amerikaanse bodem is volgens hen irrelevant voor dit probleem. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content