Studie: groenten eten is goed voor het milieu

© iStock

Minder CO2 produceren kan door meer groenten te eten.Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wereldnatuurfonds WWF, dat naging welke impact zeven verschillende eetpatronen hebben op de uitstoot van broeikasgassen.

Volgens het onderzoek verbruikt een ‘eiwitverslaafde’, die voornamelijk overleeft op een dieet van vlees, zuivelproducten en eieren, jaarlijks ongeveer 2.350 kg aan CO2. Dat is het equivalent van zowat 11.700 met de wagen afgelegde kilometers.

Een vegetariër die zich enkel voedt met plantaardige eiwitten heeft met oudejaar maar liefst de helft minder CO2-uitstoot op de teller staan: 1.124 kg, of 5.600 km met de wagen. “Het aantal vegetarische maaltijden opschroeven en nog slechts uitzonderlijk zuivelproducten eten, is een bijzonder milieuvriendelijke gewoonte”, vat onderzoeker Christoph Meili van WWF Zwitserland samen.

7 categorieën

Het onderzoek keek onder andere naar de impact van dierlijke en plantaardige eiwitten, dranken, vetten en olie, graanproducten, vlees, vis, fruit en groenten. De consumenten werden vervolgens aan de hand van hun eetgewoonten ingedeeld in zeven categorieën, waaronder veganisten, flexitariërs, carnivoren en eiwitverslaafden.

Voor het berekenen van de impact van die gewoonten op de uitstoot van broeikasgassen werd ook rekening gehouden met het vervoer, de verkoop en de verpakking van de voedingsmiddelen. Telden niet mee voor het resultaat: de bereiding, de bewaring en het vervoer door de consument zelf, net als eventuele sanitaire en medische aspecten. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content