Students for Climate voeren actie voor duurzame voedselproductie

© Getty

Students for Climate betoogde vandaag samen met boeren en ngo’s aan het Departement Landbouw en Visserij in Brussel. De actievoerders deelden fruit en groenten uit aan voorbijgangers om zo te eisen dat de regering het pad effent voor duurzame voedselproductie.

De actievoerders vragen dat de overheid voluit investeert in de kleinschalige en lokale productie van plantaardige landbouwproducten voor directe menselijke consumptie. Die hebben een veel kleinere impact op het milieu dan grootschalige industriële landbouw, klinkt het, terwijl net die landbouwvorm veel steun krijgt.

‘In de periode 2014-2020 zal de Belgische landbouwsector naar schatting meer dan 4,2 miljard euro aan Europese landbouwsubsidies ontvangen. Het leeuwendeel van dit overheidsgeld houdt een industrieel landbouwmodel in stand, ten koste van ons milieu’, stelt Cato Van Den Kerchove van Students for Climate. Een foute investering vinden de actievoerders, die graag een verschuiving willen zien in de subsidies naar kleinschalige, duurzame landbouw.

Daarnaast vragen ze ook dat er geen subsidies meer gaan naar industriële gewas- en veeteeltproductie. ‘Ons voedselsysteem werkt niet. Lokale, meer plantaardige, agro-ecologische, biologische landbouw is de oplossing. De volgende regering moet ons helpen bij de transitie, in het belang van onze toekomst’, stelt Van Den Kerchove.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content