Lees hier over de biocampagne 'Verrassend Veggie.'
...

'Mijn vrouw Katrien en ik zijn allebei verpleegkundigen als opleiding. Toen we als jong gezin naar Rwanda trokken om er een verzorgingscentrum op te richten, kwamen we terecht in een streek waar geen vlees voorhanden was. We werden dus vegetariër uit noodzaak. Gelukkig hadden we wat kennis over voeding dankzij onze opleiding, want er was toen nog weinig info over te vinden. We begonnen dus zelf onze groenten te verbouwen en vegetarisch te koken. Daarvoor combineerden we groenten met zaden en peulvruchten: super voedzaam. Vooral mijn vrouw bedacht heel lekkere en gevarieerde maaltijden. Toen we terug in België aankwamen, bleven we vegetarisch eten en gaven we kookworkshops aan vrienden. Dat resulteerde uiteindelijk in een eigen bedrijf, La vie est belle. Voor ons was het geen verhaal zonder vlees, maar een verhaal mét smaak.' 'Er zijn strikte regels om een biobedrijf te worden, maar voor ons gaat het veel verder. In eerste instantie werkt een biobedrijf zonder pesticiden. Maar de duurzame aanpak van La vie est belle overschrijdt de basisregels voor een biolabel. Voor ons is duurzaamheid een proces, een evolutie. Het is echt een manier van denken voor ons als mensen en als bedrijf. Aan de boeren waar we mee samenwerken vragen we wat zij in de aanbieding hebben. We werken dus niet enkel met seizoensgroenten, maar ook met het huidige aanbod van onze trouwe leveranciers. Ook dat is duurzaamheid: lange samenwerkingen aangaan, boeren een eerlijke prijs betalen en meer naar de natuur luisteren. Een van de statements van de Japanse filosofie Kaïzen gaat als volgt: 'Als je duizend dingen wilt veranderen, begin dan met één ding en herhaal dit elke dag.' Hoe klein de verandering ook is, na enkele jaren zal je duizenden dingen veranderd hebben. Dit toont hoe innovatie en standvastigheid hand in hand kunnen gaan. Zo zien wij de groei van ons bedrijf: duurzame verandering. Dat is ook te herkennen in ons logo, namelijk een doorsnede van een rode biet die op organische wijze heeft kunnen groeien. We hebben aandacht voor vernieuwing, maar letten er ook op dat die groei leefbaar blijft van management tot de collega's die uitvoerende jobs op zich nemen. Iedere dag zetten we een kleine stap in de juiste richting.' 'We hebben de naam gekozen omdat we een positieve kijk hebben op het leven. De inspiratie haalden we uit de gelijknamige Congolese film uit de jaren tachtig. Een van de personages van de film is een dwerg die dankzij zijn enthousiasme overal uitgenodigd wordt en iedereen aanspoort om het leven op een vrolijke manier te benaderen. Dat optimisme en die creativiteit spreken ons heel erg aan.' 'Ja, veel meer. In het begin vond men echt dat je heel moeilijk deed wanneer je zei dat je vegetariër was. Er is in de voorbije jaren een verschuiving in de eetcultuur gebeurd. Een steeds grotere groep mensen noemt zich flexitariër.Vegetarisch eten wordt niet langer beschouwd als eten zonder (vlees), maar als een op zich staande lekkere keuken met (zeer veel) eigen mogelijkheden. De jonge mensen die in de beginperiode vegetariër waren, zijn inmiddels ouders van kinderen en geven hun kennis door. Wanneer we vroeger naar een vegetarische schotel vroegen op restaurant kregen we exact hetzelfde als onze disgenoten, maar dan zonder de lap vlees. Nu zijn koks veel meer bezig met de vegetarische keuken en kan je echt heel lekker uit eten gaan als vegetariër.' 'Kunstmatige additieven passen echt niet in ons verhaal. We willen pure producten op de markt brengen. Dat wil zeggen dat we soms keuzes moeten maken. Sommige zaken kan je perfect zonder kunstmatige additieven aanbieden en andere dan weer niet. We stoppen er heel wat onderzoek in en experimenteren heel veel in de keuken om smakelijke producten aan te bieden, die vers blijven en toch geen kunstmatige bewaarmiddelen bevatten. Mijn zoon Lieven bedenkt de recepten, hij kan echt smaken samenstellen als de beste en is vaak de boer op.' 'Kies in eerste instantie voor dingen die je lekker vindt. Dat is echt heel belangrijk. Stel je voor dat je nog nooit vlees gegeten hebt en je krijgt iets voorgeschoteld dat meer weg heeft van een droge lap leer dan van een stukje vlees. Je zal er je neus voor ophalen en niet meer openstaan om vlees te proeven. Dat werkt ook zo met vleesvervangers. Blijf weg van de industriële veggieburgers die met weinig creativiteit zijn bedacht en probeer liever lekkere, voedzame gerechten. Je zal overtuigd geraken door de smaak. Begin met de basis als je dat gemakkelijk vindt. Je kunt vaak klassieke gerechten bereiden met vleesvervangers. Op die manier is het niet moeilijk en is de drempel wat lager. Maar variatie en experiment maken het natuurlijk leuk. Er zijn zoveel lekkere smaakcombinaties waar je misschien nog niet aan gedacht had. Door vegetarisch te eten gaat er vaak een nieuwe wereld voor je open op gebied van smaak. Een ontdekkingsreis die ik iedereen toewens!'