Staan we aan de rand van een voedselrevolutie?

© iStock

Milieufilosoof Matthijs Schouten stelde gisteren op een debat rond landbouw en voedsel dat we aan de vooravond staan van een heuse voedselrevolutie. “Nog drie jaar en we zijn er!” Maar is dat wel zo?

Je kan er vandaag niet meer naast kijken: de ethische en ecologische voedselprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond. (We geven je er onderaan graag enkele mee.) Zijn dat losse flodders of de voortekenen van een omslag in onze huidige voedselvoorzieningen? Vier experts zochten het gisteren uit tijdens het debat It’s the Food, My Friend in Amsterdam.

“Gedragspsychologen geven aan dat een maatschappij kantelt als 30% van de mensen anders is gaan kijken. Vijf jaar geleden zaten we aan 15% andersdenkenden, nu op 20 of 25%. Nog drie jaar en we zijn er!”

Hoop

Onze huidige manier van voedsel produceren zorgt voor deuken in de biodiversiteit. Dat stelt milieufilosoof Matthijs Schouten. De man is echter hoopvol, want hij ziet overal om zich heen kleinschalige duurzame voedselinitiatieven de kop opsteken. Veel kleine veranderingen samen maken één grote evolutie, want: “Gedragspsychologen geven aan dat een maatschappij kantelt als 30% van de mensen anders is gaan kijken. Vijf jaar geleden zaten we aan 15% andersdenkenden, nu op 20 of 25%. Nog drie jaar en we zijn er!”

Maar is dat wel zo? Staan we werkelijk aan de vooravond van een grootschalige verandering in de voedselproductie? Ondernemer Lisanne Buik, een andere deelnemer in het debat, zegt alleszins van niet: “Zeven jaar geleden waren we hier ook. Wat is er nieuw? Ik heb de indruk dat we met z’n allen in cirkeltjes aan het rondrennen zijn.”

Kosten zichtbaar maken

Schouten stelt dat de onderliggende sociale en ecologische kosten die onze voedselproductie met zich meebrengt, zichtbaar moeten worden. “We betalen ze nu toch al! Via belastingen betalen wij de kosten voor landschapsherstel en uitkeringen voor boeren die failliet gaan,” klinkt het. Schouten pleit ervoor de kosten zichtbaar te maken in de prijs van het voedsel, zodat de consument zich er bewuster van wordt.

Dat gebeurt al in enkele kleinschalige projecten, maar die zijn volgens Schouten slechts de aanzet voor fundementelere veranderingen. Wij zijn alvast erg benieuwd of de glazen bol van de milieufilosoof naar behoren werkt. (EK)

Enkele recente ethische en ecologische voedselprojecten:

Bron: Foodlog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content